Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο τομέα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ.

«Η κυβέρνηση δεν έχει προτεραιότητα ή στόχο τις απολύσεις, δεν επιτρέπονται άλλωστε από το Σύνταγμα» είπε ο υπουργός, αλλά συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση που δεν προκύψει κενή θέση, στην οποία να μπορεί να μετατεθεί ή να διοχετευθεί ο εργαζόμενος, μετά από αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ, τότε δεν αποκλείεται αυτό το ενδεχόμενο.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξυγίανση και η αναδιάρθρωση δημόσιων οργανισμών». Όπου προκύψει πλεονάζον προσωπικό αυτό ύστερα από αξιολόγηση θα μπορεί να ενταχθεί είτε σε κενές οργανικές θέσεις, είτε με το καθεστώς μερικής απασχόλησης, είτε ως ορισμένου χρόνου είτε να συμμετάσχει σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχει διαπιστωθεί ότι υφίσταται πλεονάζον προσωπικό» τόνισε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε: «Μέριμνά μας είναι να καλυφθούν τα εργασιακά δικαιώματα σε νέες συνθήκες, νέο περιβάλλον».

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας ο υπουργός ανέφερε ότι σε αυτό θα ενταχθεί το πλεονάζον προσωπικό -εφόσον προκύψει- με αποδοχές που θα φτάνουν το 60% των τακτικών αποδοχών τους. Κατά τη διάρκεια του 12μήνου θα γίνουν διαδικασίες, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μπορούν να ενταχθούν σε μια θέση εργασίας, ύστερα από αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ.

Όσο για το ενιαίο μισθολόγιο ο κ. Ρέππας είπε ότι οι αδικίες και οι ανισότητες που υπήρχαν θα αμβλυνθούν μέσα από τη σύνδεση της απόδοσης με την παροχή κινήτρων.

Αυτό θα συμβεί αν συνδεθεί η μισθολογική εξέλιξη με τη βαθμολογική εξέλιξη. Ο βαθμός δε θα κατακτάται με χρονικά κριτήρια, αλλά μέσα από διαδικασία αξιολόγησης μέσω ΑΣΕΠ. Όσοι προσλαμβάνονται δεν θα είναι υπάλληλοι σε υπηρεσίες ή υπουργεία, αλλά του νομικού προσώπου του κράτους και έτσι θα μπορέσει να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο. Τέλος, είπε ο υπουργός, ότι η εξομοίωση μισθών για κάποιους θα είναι προς τα πάνω και για κάποιους προς τα κάτω.