«Η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα κατάφερε να έχει συγκεκριμένες επιτυχίες στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και να αποτρέψει βάναυσα κοινωνικά μέτρα» τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Κάτια Κίπινγκ ,συμπρόεδρος του Die Linke – του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς. «Υπάρχει σαφώς διαφορά στο αν ένα αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις διαπραγματεύεται με τους θεσμούς της Ε.Ε» σημειώνει η κα Κίπινγκ και προσθέτει: «Αν και η ελληνική πλευρά βρέθηκε στη θέση του εκβιαζομένου, κατάφερε να κατακτήσει στις διαπραγματεύσεις αρκετά…Κατάφερε λ.χ. να είναι απόλυτη προτεραιότητα η άμεση υποστήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων, ώστε να ανακουφιστούν από τις νέες συνέπειες της νέας οικονομικής ύφεσης»

Η συμπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς, παραδέχεται πάντως ότι «το προκείμενο μνημόνιο αντανακλά στις βασικές του κατευθύνσεις το πνεύμα της αυστηρής λιτότητας, δηλαδή της «καταστροφικής πολιτικής περικοπών». Παράλληλα με -ασφαλώς- σκόπιμους όρους όπως λ.χ. για την βελτίωση της είσπραξης φόρων, διατρέχουν τη συμφωνία απαιτήσεις για κοινωνικές περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις και κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων…Εστω και αν αυτά τα σημεία δεν αλλάζουν το βασικό χαρακτήρα του κειμένου της συμφωνίας αποδεικνύουν εντούτοις ότι για τον χειμαζόμενο πληθυσμό είναι καλύτερα να διαπραγματεύονται με τους εκβιαστικούς θεσμούς της Ε.Ε. δυνάμεις κοινωνικά προσανατολισμένες όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει η κα Κίπινγκ.

Ερωτηθείσα για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η συμπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς σημειώνει: «Οι διασπάσεις είναι πάντα λυπηρές. Ελπίζουμε ότι παρ ΄όλες τις διαφορές οι ποικίλες αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα θα ξανασυναντηθούν στον αγώνα κατά της αυστηρής λιτότητας και για μια κοινωνική Ευρώπη»

Αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα η κα Κίπινγκ τονίζει: «Ο Αλέξης Τσίπρας απολαμβάνει της αμέριστης εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και διαθέτει μια τόσο μεγάλη υποστήριξη όσο πιθανόν κανένας άλλος πρωθυπουργός στην Ευρωζώνη. Το γεγονός ότι υπέβαλε την παραίτησή του και προκήρυξε νέες εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου, αποδεικνύει πόσο μεγάλη είναι η ανάμειξη των δανειστών στην εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, διότι υπό τους εκβιαστικές όρους των θεσμών ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην κυβερνητική εντολή που έλαβε. Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα είναι επομένως ένα λογικό βήμα. Ενας πρωθυπουργός χωρίς δική του πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δεν θα ήταν μόνο συνεχώς εξαρτημένος από τις ψήφους ειδικά εκείνων των κομμάτων, τα οποία είναι τα κυρίως υπεύθυνα για την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά πέραν τούτου η θέση του θα αποδυναμωνόταν εξαιρετικά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την ελάφρυνση του χρέους».