Από τα ξένα μέσα ενημέρωσης έρχονται οι πρώτες αντιδράσεις στην πρόταση που έστειλε η Αθήνα ζητώντας νέο πακέτο, τουλάχιστον 53,5 δισ. ευρώ με μέτρα περίπου 12 δισ. ευρώ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει πως «η Αθήνα αποδέχεται πολλές από τις απαιτήσεις των πιστωτών» και προσθέτει ότι  στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πείσει τους εταίρους για χορήγηση πακέτου που θα αποτρέψει έξοδο από το ευρώ.

«Ακόμη, μέχρι το πρωί της Παρασκευής, δεν έχει υπάρξει αντίδραση ούτε από τις Βρυξέλλες ούτε από το Βερολίνο» γράφει το πρακτορείο,.

Σημειώνει ότι «εάν οι πιστωτές κρίνουν ανεπαρκείς τις προτάσεις τότε, η Σύνοδος της Κυριακής μπορεί να μετατραπεί συνάντηση κρίσης που θα ξεκινήσει την έξοδο από την Ευρωζώνη». Το πρακτορείο σημειώνει πάντως ότι έγιναν ορισμένες αναφορές στη Γερμανία για το ελληνικό χρέος.

Το πρακτορείο Associated Press κάνει λόγο για «σαρωτικές προτάσεις στους πιστωτές», λέγοντας πως το πακέτο «ενισχύει τις ελπίδες πως η Ελλάδα μπορεί να φτάσει σε συμφωνία διάσωσης που θα αποτρέψει καταστροφική έξοδο από το ευρώ».

Ο βρετανικός Guardian αναφέρει ότι «η Αθήνα αποδέχεται σκληρή λιτότητα την ώρα που πλησιάζει η συμφωνία», βλέποντας την ελληνική κυβέρνηση «να παραδίδεται σε απαιτήσεις των δανειστών για σκληρά μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα μία μετριοπαθή διαγραφή χρέους». Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βρει ισχυρή αντίσταση στο εσωτερικό του αλλά και σε συνδικάτα και ομάδες νεολαίας που αντιλαμβάνονται το δημοψήφισμα ως ψήφο εναντίον της λιτότητας.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης την αναφορά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το χρέος και τονίζει ότι «οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής γίνονται ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης».

Οι βρετανικοί Financial Times αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση «υπέβαλε το πολυαναμενόμενο σχέδιο εν μέσω ενδείξεων πως ο Τσίπρας αντιμετωπίζει αντίσταση στην πρότασή του από τα πιο ριζοσπαστικά τμήματα του κόμματός του». «Εάν στο Eurogroup καταλήξουν το Σάββατο πως η Αθήνα δεν έχει κινηθεί αρκετά, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν την επόμενη ημέρα ώστε να κάνουν προετοιμασίες για την έξοδο της χώρας από το ευρώ» γράφουν οι FT.

Oι προτάσεις συντάχθηκαν με τη βοήθεια της Κομισιόν και του Παρισιού, σημειώνουν, «που ηγούνται ενός μικρού στρατοπέδου». Πάντως η εφημερίδα γράφει ότι «παρά τη βοήθεια, αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις σημειώνουν ότι οι προτάσεις είναι ως επί το πλείστον έργο των ελληνικών αρχών, και κυρίως του Γ. Χουλιαράκη».