Έργο εθνικής σημασίας που καταρρίπτει το μύθο ότι οι Έλληνες δεν μπορούμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, την υπηρεσία «μίας στάσης» για την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε σήμερα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, συνοδευόμενος από το υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδη και τον πρόεδρο του επιμελητηρίου, Π. Ραβάνη, και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας της νέας υπηρεσίας την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της.

Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός «σπάει το πελατειακό αδιαφανές και γραφειοκρατικό σύστημα και απελευθερώνει τεράστιες δυνάμεις της επιχειρηματικότητας προς όφελος όλης της χώρας».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι ο επόμενος στόχος του υπουργείου είναι η αδειοδότηση των επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν μέσω της υπηρεσίας «μίας στάσης» και πρόσθεσε ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση μη οχλουσών μεταποιητικών επιχειρήσεων εντός επιχειρηματικών περιοχών καθώς και για την πιστοποίηση μιας σειράς τεχνικών επαγγελμάτων.

Στη μια εβδομάδα λειτουργίας της υπηρεσίας «μίας στάσης» έχουν ιδρυθεί 7 ομόρρυθμες εταιρείες, από μια ΕΠΕ σε έξι επιμελητηρία της χώρας και ένα συμβολαιογραφείο και ο μέσος χρόνος ίδρυσης είναι μια ημέρα και 9 ώρες, ενώ ο λιγότερος χρόνος ίδρυσης ήταν οι 4 ώρες στο επιμελητήριο Κοζάνης και όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός στόχος είναι η περαιτέρω μείωση του χρόνου.

Εκτιμάται ότι η νέα υπηρεσία μειώνει το χρόνο σύστασης εταιρείας από 19 μέρες σε μια τις διαδικασίες από 15 σε μια τα σημεία επαφής του επιχειρηματία με το δημόσιο από 8 σε ένα, και τα μητρώα επιχειρήσεων από 59 επίσης σε ένα. Επίσης, εκτιμάται ότι το κόστος ίδρυσης μιας επιχειρήσεις μειώνεται από 50% – 62% ενώ η κατάταξη της χώρας στον πίνακα κατάταξης της Παγκόσμιας Τράπεζας Starting Bussines από τη θέση 149 που είναι σήμερα θα ανέβει στην 31η θέση.

Ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, δήλωσε ότι με την νέα ηλεκτρονική υπηρεσία γίνεται η χώρα ελκυστική στις επενδύσεις και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να περάσει στα χέρια του επιχειρηματικού κόσμου σημαντικό μέρος της ευθύνης για τη λειτουργία των επιχειρήσεων μέσω των επιμελητηρίων τα οποία θα αναδειχθούν σε ισχυρά εργαλεία ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γ. Κασιμάτης επανέλαβε στον πρωθυπουργό την παλαιότερη πρότασή του για τη δημιουργία μητρώου των ομογενών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε όλη την υφήλιο, ενώ τόσο αυτός όσο και ο πρόεδρος του ΒΕΑ κ. Π. Ραβάνης τόνισαν τη σημασία της ολοκλήρωσης της διαδικασίας με την ένταξη των ατομικών επιχειρήσεων και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Δύο επιχειρηματίες που ίδρυσαν επιχείρηση μετέφεραν την εμπειρία τους στον Πρωθυπουργό. Ο κ. Π. Συμεωνίδης ίδρυσε μηχανουργείο πλαστικών καλουπιών και ο κ. Κ. Γεωργιάδης ίδρυσε φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μαρκόπουλο.