Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται το αυριανό δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων. Η αίθουσά του εξακολουθεί από την περασμένη Δευτέρα να τελεί υπό κατάληψη από εκατοντάδες συμβασιούχους, ωστόσο η δημοτική αρχή δηλώνει αποφασισμένη να διεξαχθεί κανονικά η συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού ακόμη και σε άλλο χώρο.

«Ο δήμος εξάντλησε κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης μαζί τους, αλλά επιμένουν σε μια ακατανόητη στάση» δηλώνει ο Θ. Λιβάνιος, γενικός γραμματέας του δήμου. «Είναι προσωπικά υπεύθυνοι αν την ερχόμενη Παρασκευή κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί, σταματήσουν τα συσσίτια και πέσουν σοβάδες στα κεφάλια των μαθητών στα σχολεία. Χωρίς την ψήφιση του προϋπολογισμού δεν έχουμε καμία νομική δυνατότητα να προχωρήσουμε σε διαγωνισμούς που εκκρεμούν ή και να προμηθευτούμε υλικά και αναλώσιμα για τη λειτουργία του δήμου».

Το πρόβλημα στο Δήμο Αθηναίων εντοπίζεται περίπου σε 2.500 συμβασιούχους, η πλειονότητα των οποίων έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 6 έως 7 χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις. Είναι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στο πράσινο, στους παιδικούς σταθμούς, στις διοικητικές υπηρεσίες, στη διεύθυνση αλλοδαπών, μηχανογράφησης κ.ά. Σήμερα αρκετοί εξ αυτών με δικαστικές αποφάσεις (ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινές διαταγές), εξακολουθούν να βρίσκονται στις θέσεις τους, περιμένοντας να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις τους.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η υπόθεσή τους έχει φέρει ακόμη μια φορά στην επιφάνεια το πρόβλημα των συμβασιούχων όλης της χώρας. Κυρίως εκείνοι που ήδη με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεών τους εργάζονται αρκετά χρόνια στο Δημόσιο ή σε δήμους βρίσκονται σήμερα ανάμεσα σε συμπληγάδες.

Από τη μια ο περσινός νόμος Ραγκούση, που κατάργησε την επιπλέον μοριοδότηση του 50% που τους έδινε ο παλαιότερος νόμος του Πρ. Παυλόπουλου, από την άλλη το ΔΝΤ που λόγω οικονομικής κρίσης επέβαλε μειώσεις στις προσλήψεις μονίμων και εποχικών υπαλλήλών. Πρακτικά λιγότεροι κατά 15% συμβασιούχοι θα προσληφθούν φέτος, συνολικά 53.000, ενώ οι προσλήψεις των μονίμων, χωρίς να υπολογίζονται οι μετατάξεις, θα είναι μετά βίας 6.600! Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διανοίξει «παράθυρο» για μονιμοποίηση όσων επί χρόνια εργάζονται σε καθεστώς ομηρίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου.

«Αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημά μας σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την κατάληψη του δημαρχείου», λέει ο Γ. Χρυσανθακόπουλος, που εργάζεται ως συμβασιούχος στη μηχανογράφηση του δήμου. «Πέντε συνεχόμενα χρόνια από τη ζωή μου, από το 2005, είμαι συμβασιούχος, δεν πρόκειται να τα χαρίσω σε κανέναν. Αποφασισμένοι για το ίδιο είναι και όλοι οι 2.500 συνάδελφοί μου κι απαιτούμε άμεση λύση από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και την κυβέρνηση».

Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δήμο Αθηναίων, αρκετές νευραλγικές υπηρεσίες στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στους συμβασιούχους.

«Ηδιεύθυνση αλλοδαπών στήθηκε από συμβασιούχους, το ίδιο και η τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης του δημότη “1595”, στα ΚΕΠ επίσης, τα 3/4 της καθαριότητας στην ίδια μοίρα και ο ΟΝΑ (Οργανισμός Νεολαίας και Αθλησης), η υπηρεσία πρασίνου, οι παιδικοί σταθμοί…» επισημαίνει ο Γ. Χρυσανθακόπουλος. «Μας εύρισκαν ως λύση φτηνής εργασίας και μας διατηρούσαν ως ομήρους όλα αυτά τα χρόνια».

Για τον Σπ. Πολυζώη, πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, το πρόβλημα δεν σχετίζεται με τον Γ. Καμίνη, «στα χέρια του οποίου έσκασε η βόμβα των συμβασιούχων», αλλά με τη στάση του υπουργείου Εσωτερικών. «Από το 2002 περίπου 480 συμβασιούχοι στους παιδικούς σταθμούς εργάζονται υπό καθεστώς ομηρίας. Αυτό είναι παράνομο και πρέπει να τακτοποιηθεί κι όχι να μπει “ταφόπλακα”», επισημαίνει.