Ως «ξέπλυμα των ευθυνών των υπουργών της» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να πάει σε εξεταστική επιτροπή, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» και συμπλήρωσε ότι και στην τραγωδία των Τεμπών, η κυβέρνηση επέλεξε την πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για να βγάλει από το κάδρο της έρευνας τον Κ. Καραμανλή σχετικά με τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717.

«Ψηφίζω όποια εξεταστική θέλουν, από όποτε θέλουν, αρκεί να ψηφίσουν την προανακριτική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, γιατί αν δεν υπερψηφιστεί παραγράφεται η έρευνα για τον κ. Βορίδη και αμνηστεύεται ο κ. Αυγενάκης για τα ποινικά αδικήματα που περιγράφονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση δεν επιτρέπει στη δικαιοσύνη να διερευνηθούν οι υπουργοί της. Εμείς δεν δικάζουμε» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Συμπλήρωσε ότι «δεν πρέπει συνεχώς να πετάμε τη μπάλα στο βαθύ παρελθόν για να μην την πληρώσει κανείς. Κάποια στιγμή θα πρέπει κάποιοι να πληρώσουν, όχι τυφλά ούτε σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης. Ήρθε η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στη Βουλή; Ήρθε και αναφέρεται σε συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μίλησε για διγλωσσία της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «όταν επιβάλλεται ένα πρόστιμο που μπορεί να φτάσει το 1 δισ., δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να μου απαντά στη διάρκεια της επίκαιρης ερώτησης που του κατέθεσα τον χειμώνα, ότι πρόκειται για… κάποιες σκιές! Ο πρωτογενής τομέας θα μπει σε μνημόνιο και θα φέρουν στο χείλος του γκρεμού τους τίμιους κτηνοτρόφους, γιατί τα επιπλέον χρήματα τα έπαιρναν από τα δικαιώματά τους».

Ως προς τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Ανδρουλάκης διαφώνησε κατακρίνοντας ταυτόχρονα τη συμμετοχή των τουρκικών αμυντικών εταιρειών στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της ΕΕ.

«Το υπουργείο Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός λειτουργούν με διαφορά φάσης. Εξωτερική πολιτική με επικοινωνιακά σόου δεν γίνεται» τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα την κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 4 δισ. προς την Αίγυπτο, χωρίς να έχουν τεθεί πρόνοιες από την ελληνική πλευρά είτε για το μεταναστευτικό είτε για τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά.

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες προκλήσεις των Λίβυων, επέστησε την προσοχή: «Αν δεν κινηθούμε σε ένα στρατηγικό πλαίσιο ώστε οι Ευρωπαίοι να αντιληφθούν τις μεγάλες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, πολλά θα δούμε».

«Αν δεν ολοκληρωθεί η επένδυση, θα υπάρχει όχι μόνο οικονομική ζημία αλλά και τεράστια γεωπολιτική ζημιά. Δεν βλέπω κανένα άγχος από τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη να ολοκληρωθεί η επένδυση, και αυτό με προβληματίζει πολύ» υπογράμμισε για την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου ανοικτά της Κάσου και το «νεφελώδες» χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, καλώντας τον πρωθυπουργό να πάρει θέση.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ανέφερε ότι «το ισχυρότερο μήνυμα σε έναν οικονομικό μετανάστη που έρχεται παράνομα στην Κρήτη, είναι ότι θα επιστρέψεις γρήγορα στην πατρίδα σου. Εμείς προτείνουμε επιτάχυνση, ενώ η κυβέρνηση με την αναστολή του ασύλου, αναστέλλει την εξέταση ασύλου, αναστέλλει την απόρριψη και αναστέλλει τον επαναπατρισμό τους».

«Όσο γρηγορότερα φύγει η Νέα Δημοκρατία, τόσο καλύτερα», επισήμανε και υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί αυτή τη στιγμή να ανοίξει τον δρόμο για πολιτική αλλαγή. Είναι το μόνο κόμμα που έχει πρόγραμμα για να κυβερνήσει τον τόπο. Στη ΔΕΘ θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας».

«Εμπιστοσύνη σε μένα και στην προσπάθεια που κάνουμε, σημαίνει μηδενική ανοχή στη διαφθορά» τόνισε.