Τα επόμενα βήματα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών που πιέζουν ασφυκτικά την Κρήτη τις τελευταίες ημέρες, αποφασίζονται σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Θάνο Πλεύρη.

Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης.

Κατά τη σύσκεψη, αναμένεται να τεθεί μεταξύ άλλων και το ζήτημα δημιουργίας κέντρου κράτησης στην Κρήτη για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή την Πέμπτη, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι η δημιουργία νέας κλειστής δομής κράτησης στην Κρήτη αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς το νησί βρίσκεται σε ζώνη αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης λόγω της γεωγραφικής του θέσης.

«Ήδη έχουν παραχωρηθεί κατάλληλοι χώροι από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την άμεση κατασκευή της δομής. Πρόκειται για μία παρέμβαση στρατηγικής σημασίας», επεσήμανε ο υπουργός.

Ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία για το μεταναστευτικό

Εντωμεταξύ, στη Βουλή ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία για την τρίμηνη αναστολή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου για προερχόμενους με πλωτά, από τη Βόρεια Αφρική.

Live η συζήτηση στη Βουλή:

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αντιδράσει έντονα, χαρακτηρίζοντάς το ρατσιστικό, απάνθρωπο, αντιθεσμικό και σύσσωμη η αντιπολίτευση εκτός Ελληνικής Λύσης, κάλεσαν την κυβέρνηση να το αποσύρει προαναγγέλλοντας αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί. Το Κομμουνιστικό Κόμμα και η Πλεύση Ελευθερίας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου αναμένονταν να καταθέσουν, με το που θα ξεκινήσει η συζήτηση για το νομοσχέδιο, αίτημα αντισυνταγματικότητας, και μετά το πέρας της εξέτασής του θα προχωρήσει η ψηφοφορία για τη διάταξη.

Στη συνέχεια η Πλεύση Ελευθερίας κατέθεσε το σχετικό αίτημα και χαρακτήρισε την τροπολογία του κ. Πλεύρη «νομοθέτηση των pushbacks» και «εφιαλτική μετάπτωση της Δημοκρατίας».

Ακολούθως μέσα σε κλίμα έντασης συζητήθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας, που κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για την τροπολογία για το μεταναστευτικό, η οποία τελικά απορρίφθηκε.

Να σημειωθεί ότι την πρόταση αντισυνταγματικότητας υπερψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση, ωστόσο τη καταψήφισε η ΝΔ και απορρίφθηκε.