Τη στρατηγική των θετικών μηνυμάτων και της προβολής του κυβερνητικού έργου συνεχίζει η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να βγαίνει μπροστά δίνοντας τον τόνο των κινήσεων αλλά και της ανάληψης πρωτοβουλιών.  Παράλληλα επιχειρείται και αναδειχθεί και μια νέα ατζέντα η οποία έχει και ιδεολογικό περιεχόμενο, όπως με το κρίσιμο ζήτημα της πανεπιστημιακής ασφάλειας.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι από τη στιγμή που υπάρχει το αυτοδιοίκητο στα πανεπιστήμια, οι πρυτανείες πρέπει να λάβουν μέτρα για να υπάρχουν κάμερες, μαγνητικές πύλες, κάρτες ελεγχόμενης εισόδου, ώστε η είσοδος στα πανεπιστημιακά ιδρύματα να γίνεται επώνυμα και να μην μπαίνουν άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο. Στο πλαίσιο αυτό καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σήμερα πολιτικές δυνάμεις οι οποίες πιστεύουν ότι υπάρχει νόμιμη κατάληψη, επισημαίνοντας ότι οι τελικές της προτάσεις θα παρουσιαστούν στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στις 9 Μαΐου.

Το κυβερνητικό σχέδιο θα περιλαμβάνει διαγραφές φοιτητών, αλλά και αστικές συνέπειες για τους εμπλεκόμενους, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να βάλλει και των πολιτικών αντιπάλων, που αντιδρούν, διερωτώμενος: «οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι είναι η κατάληψη μία παράνομη πράξη; Και συνεπώς αυτός που κάνει κατάληψη χώρου πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διαπράττων μία παράνομη πράξη;».

Νέο εργαλείο λογοδοσίας

Σχεδόν 5 εκατ. πολίτες θα έχουν για πρώτη φορά στη χώρα τη δυνατότητα να βαθμολογούν οι ίδιοι τις δημόσιες υπηρεσίες, έχοντας τον πρώτο λόγο μέσω του τακτικού ερωτηματολογίου για την αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών το οποίο και παρουσιάστηκε χθες στον πρωθυπουργό. «Είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο λογοδοσίας. Δίνουμε τον λόγο στους πολίτες και φυσικά η υποχρέωσή μας την επόμενη μέρα να αξιοποιήσουμε τα στοιχεία που θα προκύψουν» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αξιολόγηση αποτελείται από περίπου 50 ερωτήσεις και καλύπτει περίπου 45 υπηρεσίες και φορείς.

Ξεχωριστή αξιολόγηση για τις δομές δημόσιας υγείας

Εκτός του ερωτηματολογίου βρίσκονται οι δομές δημόσιας υγείας, για τις οποίες βρίσκεται σε φάση υλοποίησης μία ξεχωριστή μέθοδος αξιολόγησης. Πρόκειται για μια δράση η οποία σύντομα θα ξεδιπλωθεί από το υπουργείο Υγείας. «Ποιος είναι ο σκοπός μας; Όταν ένας πολίτης εξέρχεται του νοσοκομείου ή οποιασδήποτε άλλης δομής υγείας, να μπορεί σύντομα να μας δίνει τη βαθμολογία του για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στη δομή υγείας την οποία επισκέφθηκε», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.