«Δεν σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησής σας για να απαντήσουμε στα φλέγοντα ζητήματα μετά την καταστροφική πλημμύρα του Daniel . Είναι η τρίτη φορά που βρίσκομαι εδώ για να μιλήσω γι’ αυτό και είναι σωστό να μιλήσουμε για την αποκατάσταση των πληγέντων και της Θεσσαλίας μετά την θεομηνία», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού στον επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση.

Η ερώτηση έχει ως θέμα την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα «επιλέγω την προσέγγιση από την ένταση και έτσι λειτούργησα και στην τελευταία συζήτηση για την Θεσσαλία και θα είναι ευχής έργο να καταλήξουμε σε κάποιες κοινές θέσεις γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η πλημμύρα της Θεσσαλίας κατατάσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες καταγεγραμμένες πλημμύρες της Ευρώπης. Σώσαμε ζωές με επάρκεια και αυταπάρνηση στον άνισο πόλεμο με την κλιματική κρίση, είπε χαρακτηριστικά.

Έθεσε δυο προτεραιότητες: να στηριχθούν οι δοκιμαζόμενοι θεσσαλοί να ξαναχτίσουν τις ζωές τους και παράλληλα να μπορέσουμε να ανακατασκευάσουμε με σύγχρονο τρόπο τις υποδομές.

Τόνισε ότι ο προϋπολογισμός της σε βάθος 4ετιας θα ξεπεράσει τα 3,3 δις ευρώ.

Η μόνιμη αποκατάσταση δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, είπε ακόμα, και τίποτα δεν πρέπει να χτιστεί πρόχειρα. Μίλησε για ένα σύνθετο εγχείρημα με πολλές παρεμβάσεις και τόνισε ακόμα ότι όλα αυτά για να γίνουν απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.

«Έτοιμα όλα τα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά – Καλύτερα από πριν»

Ο πρωθυπουργός είπε για τα σχολεία ότι θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί έως την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών και θα είναι καλύτερα απ ότι ήταν πριν τον Ντάνιελ και να σημειώσω ότι δεν υπάρχει μαθητής στην Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί τα μαθήματά του.

Όσον αφορά τις αιτήσεις που έχουν γίνει, σημείωσε ότι από τις 28.000 λείπουν βασικά δικαιολογητικά.

Σχετικά με τις υποδομές είπε ότι «έως τον Δεκέμβριο είχαν γίνει πάνω από 1.500 αυτοψίες. Δεν φοβηθήκαμε ποτέ να βγούμε στο πεδίο και να μιλήσουμε με τους ανθρώπους αλλά και να αντιμετωπίσουμε την οργή τους», σημείωσε.

«Και για το 2024 η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τους αγρότες»

Αναφερόμενος στους αγρότες, είπε ότι την περασμένη Τρίτη δόθηκαν 25,3 εκατ. αποζημιώσεων και ακόμα 43 εκατ. ευρώ δίνονται από το ευρωπαϊκό αγροτικό αποθεματικό. Για την κρατική αρωγή είπε ότι πρέπει να προσδιοριστεί πρώτα το μέγεθος της ζημιάς.

Πείτε μου έναν Θεσσαλό που να πληροί τις προϋποθέσεις και να μην έχει πάρει την αποζημίωση, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Από την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος για τα 5.000 έως 10.000 ευρώ και άλλες είναι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Την 31η Ιανουαρίου πληρώθηκαν ανασφάλιστοι κτηνοτρόφοι και καλλιεργητές αρωματικών φυτών ενώ τέλος με τροπολογία που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα προβλέπεται η ρύθμιση των οφειλών στο ρεύμα. Δεν θα πληρώνουν τίποτα!

Μίλησε για μπλόκα στην αλήθεια και ζήτησε προτάσεις από τον επικεφαλής της Νέας Αριστεράς αλλά και από που θα προέλθει αυτή η χρηματοδότηση.

Εμείς είμασταν η κυβέρνηση που μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές. Εμείς, δώσαμε πρόσθετη μείωση κατά 50% στον φόρο εισοδήματος στους αγρότες που συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα. Εμείς αποσυνδέσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα των αγροτών καταργώντας το νόμο Κατρούγκαλου.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024.

Παράλληλα, η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τους μήνες Μάιο έως Σεπτέμβριο.

Θα ρυθμιστούν χρέη των τοπικών και γενικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ υψους 87 εκατομμυρίων ευρώ. Το κράτος στη Θεσσαλία θα αναλάβει το 75% των οφειλών.

Στους αγρότες συνεταιρικών σχημάτων θα εξασφαλιστεί μείωση ρεύματος 30% επί μια 10ετία και αυτό για να γίνει πρέπει να επιδοτηθούν φωτοβολταϊκά πάρκα. Έτσι, για μεμονωμένους αγρότες ξεκινά νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» – ύψους 30 εκατ. ευρώ – αύξηση από 10 στα 50 kw σημαντική ανάσα για μικρούς παραγωγούς.