Σε νομοθετική μέγγενη μπαίνουν τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών, αλλά και τα οικονομικά των κομμάτων, με νομοθετική πρωτοβουλία που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών στοχεύοντας να έχει ψηφιστεί μέχρι τον Μάρτιο.

Η νομοθετική πρόταση προβλέπει αυστηρότερες διαδικασίες, με προμετωπίδα την αλλαγή του συστήματος ελέγχου ώστε οι ελεγχόμενοι (βουλευτές) να μην έχουν ταυτόχρονα και τον ρόλο του ελεγκτή, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, τον έλεγχο θα ασκεί ειδική επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται κυρίως από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ενώ μικρότερη θα είναι η συμμετοχή πολιτικών. Στόχος είναι να συγκροτηθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου η οποία θα μπορεί να διενεργεί και αυτεπάγγελτους ελέγχους.

Σημαντική αλλαγή που περιλαμβάνει η νομοθετική πρωτοβουλία είναι ο έλεγχος να μην είναι δειγματοληπτικός αλλά καθολικός και οι πολιτικοί να είναι υποχρεωμένοι να προσδιορίζουν την πηγή προέλευσης κάθε περιουσιακού στοιχείου που έχει αποκτηθεί και με έλεγχο κάθε μεταβολής. Εξάλλου, πιο αυστηρές προτείνεται να είναι πλέον οι διοικητικές κυρώσεις σε βάρος κομμάτων, υποψηφίων και τρίτων, ενώ σημαντική θεωρείται η πρόβλεψη για αναδρομικό έλεγχο των «πόθεν έσχες» των βουλευτών. Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης κατά την παρουσίαση των προτάσεων δεν απέκλεισε την πιθανότητα να διενεργηθούν έλεγχοι ακόμα και μιας δεκαετίας πριν, ακόμη και για πρώην βουλευτές όπως αναφέρεται σήμερα σε αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Το μαύρο χρήμα

Στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης θα κινούνται πλέον και οι προϋποθέσεις για έκπτωση κάποιου από το βουλευτικό αξίωμα. Όσο για το μαύρο πολιτικό χρήμα που συσχετίζεται με τα οικονομικά των κομμάτων, η νομοθετική πρόταση προβλέπει κατ’ αρχάς μείωση του ύψους της τακτικής και εκλογικής κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της. «Η αναμόρφωση του κράτους, η αναμόρφωση της Πολιτείας απαιτεί και τη σύγκρουση με την γκρίζα πλευρά του κομματικού μας συστήματος. Επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, θα προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές στα οικονομικά των κομμάτων και στο “πόθεν έσχες” των πολιτικών», τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

Στο ίδιο πνεύμα, θα υπάρχει ρύθμιση για τα έσοδα και τις πηγές τους, καθώς και τις δαπάνες πολιτικών κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών, στην κατεύθυνση του περιορισμού τους και της εξασφάλισης διαφάνειας. Προκειμένου η νομοθετική πρωτοβουλία να αποκτήσει οντότητα, θα συγκροτηθεί επιστημονική επιτροπή η οποία θα επεξεργαστεί τις προτάσεις με σκοπό να ολοκληρώσει το έργο της εντός ενός μήνα. Στη συνέχεια το υπουργείο Εσωτερικών θα εισαγάγει το σχέδιο προς διαβούλευση στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Την αντίδρασή του στην όλη διαδικασία εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τον υπουργό για μη υιοθέτηση των προτάσεων της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο κ. Ραγκούσης απάντησε ότι «ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. δεν έχει μπει στον κόπο να μελετήσει τις προτάσεις της επιτροπής».