Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αλλά και την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, την κλιματική κρίση και τις σχέσεις με την Τουρκία, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στα podcasts Power Play του Politico. Όπως σημειώνει η χώρα μας δεν αντιμετωπίζεται στις Βρυξέλλες ως το «προβληματικό παιδί της Ευρώπης».

«Η χώρα μας έχει σημειώσει πρόοδο και είναι καλό για εμάς αλλά και την ψυχολογία των πολιτών γιατί είχαμε δεχθεί πολλά ραπίσματα από την διεθνή κοινότητα τα προηγούμενα χρόνια», λέει ο πρωθυπουργός.

Για την κλιματική αλλαγή αλλά και την μετανάστευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Πρέπει να είμαστε δίκαιοι για το τι έχει κάνει η Ευρώπη όσον αφορά στην Κλιματική Αλλαγή» και σημειώνει ότι η Μεσόγειος έχει επηρεαστεί από την κλιματική κρίση. Σημειώνει επίσης ότι αν δεν κανείς τα ποσά που έχουν διατεθεί για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή θα διαπιστώσει ότι τα περισσότερα έχουν διατεθεί για να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων προκειμένου να γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι έως το 2050. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε την προσαρμογή και εδώ δεν επαρκεί η χρηματοδότηση και αυτό το συνειδητοποιήσαμε μετά τις καταστροφές που έπληξαν την χώρα όσον αφορά στο Ταμείο Αλληλεγγύης και αναφέρει ότι θα ζητήσει να ενισχυθεί το ταμείο αυτό για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε το επόμενο διάστημα.

«Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσω στους συμπολίτες μου ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να σταθεί στο πλευρό τους μετά από τέτοιου είδους καταστροφές», λέει χαρακτηριστικά.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε την πρόοδο που έχουμε σημειώσει τα τελευταία 4,5 χρόνια. Η Ελλάδα είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ευρωζώνη. Καταφέραμε να μειώσουμε το χρέος ως προς το ΑΕΠ μας θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μειώσαμε την ανεργία. Είναι μια συλλογική προσπάθεια και όχι μόνο κατόρθωμα της κυβέρνησης», λέει ο πρωθυπουργός αναφορικά με την οικονομία.

Αναφέρεται επίσης στο εκλογικό αποτέλεσμα λέγοντας ότι οι πολίτες επιβράβευσαν την κυβέρνηση με ένα μεγάλο ποσοστό για μια δεύτερη θητεία κάτι που συναντά κανείς σπάνια.

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει: «Αν και αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το πώς το κάνει αυτό είναι πραγματικά σημαντικό και έχει μεγάλη σημασία».

«Ενώ η ΕΕ στηρίζει το Ισραήλ από την αρχή της αντεπίθεσής της μετά τη βίαιη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου —η οποία σκότωσε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους— τα κράτη μέλη εξέφρασαν «μια αυξημένη ανησυχία για τα δεινά των αθώων πολιτών και για τις φρικιαστικές σκηνές που ακολούθησαν έξω από τη Γάζα», τονίζει.

«Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει με αυτήν την πολύ, πολύ επιθετική στρατιωτική εκστρατεία, ναι, θα υπάρχει αυξημένη ανησυχία για την αναλογικότητα της ισραηλινής απάντησης», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Μιλάω ως φίλος του Ισραήλ», πρόσθεσε. «Και νομίζω ότι μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να πουν σκληρές αλήθειες σε φίλους».

«Χωρίς να υπονομεύουμε τον «στρατηγικό στόχο να νικήσουμε τη Χαμάς, είναι σημαντικό να σκεφτούμε την «επόμενη μέρα» και πώς θα βρούμε μια πολιτική λύση στη σύγκρουση, είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στο τέλος της ημέρας, πρέπει κανείς να αναγνωρίσει ποιο είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει για να νικήσει τη Χαμάς», πρόσθεσε.

Για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και ειδικά στο μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μια «σκληρή αλλά δίκαιη» μεταναστευτική πολιτική, η οποία συνέβαλε στη μείωση των παράνομων διελεύσεων από τις τουρκικές ακτές.

Επαναλαμβάνει το δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά της και την ανάγκη για συνεχή οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, εν μέσω ορισμένων διεθνών επικρίσεων για την Ελλάδα που απωθεί τους μετανάστες στη θάλασσα.

«Λαμβάνουμε πολλή ευρωπαϊκή βοήθεια, αλλά είναι σημαντικό αυτή η ευρωπαϊκή βοήθεια να μην στερέψει τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Τονίζει ακόμα ότι βλέπει και επιθυμεί την βελτίωση της σχέσης της Ελλάδας με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι έχει ήδη υπάρξει μια «αλλαγή ύφους» τους τελευταίους μήνες και παρά τις διαφορές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ελπίζει ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να συνεργαστούν.

«Ήμουν πάντα ανοιχτός υποστηρικτής του ότι η Τουρκία πρέπει να υποστηριχθεί οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή αυτή τη στιγμή φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες», είπε. «Υπάρχουν win-win τομείς που μπορούμε να δουλέψουμε μαζί».