Το ζήτημα της αντιμετώπισης των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στα Δωδεκάνησα θίγει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης, με ερώτηση που απευθύνει στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη. Ο βουλευτής αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται τεράστια αύξηση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα και πως μόνο τον Σεπτέμβριο υπήρξε αύξηση 433%, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022. Για τα νησιά της Ρόδου, της Κω και της Σύμης, οι ροές κυμαίνονται σε ημερήσια βάση μεταξύ 200 και 300 ατόμων.

«Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα οι πλατείες και τα πάρκα στη Ρόδο να έχουν καταληφθεί από ανθρώπους που περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής τους και να προωθηθούν σε κάποιο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Την ίδια ώρα, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω, δυναμικότητας 2.500 φιλοξενουμένων, έχει υπερβεί ήδη τους 3.600 με αυξητική τάση καθημερινώς. Αυτή η υπέρβαση της δυναμικότητας του ΚΥΤ Κω ξεπερνάει κατά πολύ τον πληθυσμό του γειτονικού χωριού Πυλί, στο οποίο όλο και συχνότερα, πλέον, αναδεικνύονται ζητήματα ασφάλειας, κλοπών και ομαλής ροής της καθημερινότητας των πολιτών. Ανάλογα ζητήματα υπήρξαν πρόσφατα και στη Λέρο. Αυτές οι εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ήδη αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες. Στην Κω, μάλιστα, έχει κατατεθεί ήδη αίτημα έκτακτης σύγκλισης του δημοτικού συμβουλίου για το ζήτημα του υπερπληθυσμού στο ΚΥΤ και τα ζητήματα ασφάλειας στο Πυλί, με αίτημα πέραν των άλλων την άμεση δημιουργία αστυνομικού σταθμού στο χωριό», τονίζει ο κ. Νικητιάδης.

Ακόμη, σημειώνει ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και αυτά που συμβαίνουν τελευταία στην Ευρώπη δημιουργούν επιπρόσθετη ανασφάλεια και αυξάνουν την απαίτηση των πολιτών για καλύτερη φύλαξη των συνόρων.

Ο βουλευτής καλεί τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να ενημερώσει τη Βουλή ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μεταφερθούν από τα πάρκα και τις πλατείες στις δομές φιλοξενίας. Επίσης, ζητάει να μειωθεί στα όρια της δυναμικότητάς του ο αριθμός των φιλοξενούμενων στο ΚΥΤ της Κω.

Τέλος, ο κ. Νικητιάδης ζητάει να ενημερωθεί ποια είναι η συνεργασία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ποια είναι τα μέτρα για την αύξηση της ασφαλείας για την αποτροπή της αύξησης των ροών και τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων.