«Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχώρηση και καμία κρυφή ατζέντα» στον ελληνοτουρκικό διάλογο τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ Σπαρτιάτες, Β. Στίγκα για τις επαφές Μητσοτάκη-Ερντογάν.

«Η θέση μας είναι σταθερή, διαφανής και σαφής. Βεβαίως και θα συζητήσουμε με την Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση είναι διαβουλευτική και επιθυμεί την ειρήνη επί τη βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου», είπε ο κ. Γεραπετρίτης. Στο αίτημα του κ. Στίγκα να διεξαχθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι η ελληνική πολιτική είναι διαφανής, καθαρή, στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, υποστηρίζει τα εθνικά δίκαια. «Κρινόμαστε ενώπιον του κοινοβουλίου στο οποίο δεσμεύομαι ότι θα έχω τακτική περιοδική παρουσία για την ενημέρωση του σώματος» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις διεξαχθείσες ενημερώσεις των αρχηγών και του κοινοβουλίου από τον κ. Γεραπετρίτη, ο κ. Στίγκας είπε ότι (οι ενημερώσεις), όση καλή διάθεση και να έχετε, δεν μας πείθουν ότι κάτι δεν συμβαίνει. Πρέπει να γίνει συμβούλιο αρχηγών, και «εάν είναι να αποφασίσουμε κάτι, να γίνει ένα δημοψήφισμα» είπε ο κ. Στίγκας. Σημείωσε μάλιστα ότι «η Τουρκία είναι ένα κράτος που θέλει να αρπάξει τα πάντα. Βλέπουμε το Ισραήλ, ένα πύραυλο να του πετάξουν, απαντά με 100. Δεν είπα να κάνουμε πόλεμο αλλά πρέπει να έχουμε σθεναρή στάση απέναντι στην Τουρκία».

Ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε επίσης και στις αναφορές του κ. Στίγκα για τις απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία: «Σοβαρό κράτος δεν είναι εκείνο το οποίο χρησιμοποιεί βερμπαλισμούς, ούτε είναι εκείνο το οποίο στηρίζεται μόνο σε επιθετική ρητορική. Σοβαρό είναι το κράτος το οποίο δημιουργεί ισχυρά διπλωματικά ερείσματα, δημιουργεί διπλωματικές συμμαχίες οι οποίες είναι ικανές να διασφαλίσουν την ακεραιότητα και την ευημερία της χώρας, και που στηρίζεται σε εξωτερική πολιτική αρχών και όχι συγκυριακή».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, σε συνάντηση με δημοσιογράφους σχολίασε: «Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μην διαταραχθεί η θετική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα με τη γειτονική μας Ελλάδα. Ο αξιότιμος Πρόεδρός μας συναντήθηκε επίσης με τον κ. Μητσοτάκη στον ΟΗΕ. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματά μας μπορούν να λυθούν στα πλαίσια καλών σχέσεων, καλής γειτονίας και διεθνούς δικαίου».

«Για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης φυσικά θα ξεκινήσουν συναντήσεις. Ο κ. Δένδιας θέλει να έρθει στην Τουρκία, θα τον φιλοξενήσουμε, θέλει να δει τη ζώνη του σεισμού, θα του δείξουμε το επιτυχημένο έργο της πολιτείας μας στη σεισμογενή ζώνη. Γιατί μετά την καταστροφή του αιώνα, το σημείο που έφτασε με τον συντονισμό όλων των φορέων του κράτους μας είναι κάτι που ελάχιστες χώρες στον κόσμο μπορούν να πετύχουν. Μας προσκαλεί και θα δεχθούμε αυτή την πρόσκληση» πρόσθεσε.

Τέλος, αναφορικά με το θέμα των F-16 ξεκαθάρισε πως δεν συνδέεται με την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και εμφανίστηκε αισιόδοξος για θετικές εξελίξεις. «Λέμε λοιπόν ότι είναι κάτι που δεν έχει καμία σχέση. Δεν είναι σωστό να συμβιβάζεται αυτό το ζήτημα με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η επαφή και ο συντονισμός μας συνεχίζεται. Ελπίζω ότι θα υπάρξουν θετικές, συγκεκριμένες εξελίξεις το επόμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.