Τους χωρίζει κοντά μια δεκαετία «ιστορίας» στην μεγάλη κατηγορία, ωστόσο από την πρώτη στιγμή συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον επάνω τους. Η μονομαχία έγινε αψιμαχία, αγγίζοντας τα όρια της έχθρας –αγωνιστικά πάντα, ειδικά όταν έπρεπε να μοιραστούν το ίδιο box. Κάπου εκεί υψώθηκε ο περίφημος τοίχος ανάμεσά τους που χώριζε το box της ομάδας στα δύο.

Η αιτία όλων αυτών ήταν προφανώς ότι ο «μικρός» Lorenzo είχε αρχίσει να γίνεται «ενοχλητικός» στο κατεστημένο, αμφισβητώντας την κυριαρχία του Rossi. Ακολούθησε η αποδοχή του Ισπανού που κατοχυρώθηκε και με έναν παγκόσμιο τίτλο το 2010.

Η πορεία επιφύλασσε δύο πέτρινα χρόνια για τον Rossi στη Ducati, περίοδος όπου για πρώτη φορά στην καριέρα του αμφισβητήθηκε και το «άστρο» του θάμπωσε. Αντίστοιχα η καταξίωση του Jorge έγινε εδραίωση στην κορυφή, όπου έκατσε και πάλι το 2012 κερδίζοντας τον 2ο τίτλο της καριέρας του.

Η μοίρα τα έφερε έτσι και τα δύο μεγαθήρια του MotoGP θα συνυπάρξουν και πάλι στην ίδια ομάδα για το 2013, κάτω από τη στέγη της εργοστασιακής ομάδας της Yamaha. Με διαφορετικούς όμως ρόλους. Ο Lorenzo είναι τώρα το καθεστώς και ο Rossi αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό.

Μέχρι να μας λυθεί η απορία, ας δούμε τι λένε τα στατιστικά για τους δύο οδηγούς, όπως τα είδαμε στο motograndrpix.gr. Χωρισμένα ανά περιόδους, στα 3 χρόνια που ήταν μαζί στην ίδια ομάδα, στα άλλα δύο που ήταν «χώρια», αλλά και συνολικά.

Rossi – Lorenzo: 2008-2010

Ο Jorge έκανε το άλμα αμέσως στην εργοστασιακή ομάδα της Yamaha, με το ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορία το 2008, όταν ο Rossi διένυε ήδη την 9η του χρονιά στο MotoGP.

Ο Vale μάλιστα είχε καταφέρει να κερδίσει τον 6ο και 7ο Τίτλο του με τη Yamaha – το 2008 και το 2009 – ωστόσο ο νεαρός συναθλητής του βελτιωνόταν σταθερά αγώνα με τον αγώνα και κατάφερε να αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής το 2010, όταν ο Rossi είχε σπάσει το πόδι του στο Mugello.

Οι επιδόσεις των δυο τους, κατά τη διάρκεια των 3 χρόνων που ήταν μαζί:

Νίκες: Rossi 17 – Lorenzo 14
Βάθρα: Rossi 39 – Lorenzo 34
Poles Positions: Rossi 10 – Lorenzo 16
Ταχύτεροι γύροι αγώνα: Rossi 13 – Lorenzo 9
Πρωταθλήματα: Rossi 2 – Lorenzo 1

Rossi – Lorenzo: 2011-2012

Στη συνέχεια είχαμε την παρουσία του Rossi στη Ducati, την ώρα που ο Lorenzo συνέχιζε να μάχεται για τον παγκόσμιο τίτλο, καταφέρνοντας τη περασμένη χρονιά (2012) να κατακτήσει το δεύτερό του πρωτάθλημα.

Νίκες: Rossi 0 – Lorenzo 9
Βάθρα: Rossi 2 – Lorenzo 26
Poles: Rossi 0 – Lorenzo 9
Ταχύτεροι γύροι αγώνα: Rossi 2 – Lorenzo 7
Πρωταθλήματα: Rossi 0 – Lorenzo 1

Rossi – Lorenzo: MotoGP – συνολικά

Παρά τις δυο, κάτω του μετρίου, σεζόν που είχε ο ιταλός πολύ-πρωταθλητής στη Ducati, είναι αυτός ο οποίος διατηρεί το προβάδισμα από το νεαρότερό του Lorenzo, σε στατιστικά που αφορούν σε όλη τους την καριέρα στο MotoGP.

Νίκες: Rossi 79 – Lorenzo 23
Βάθρα: Rossi 141 – Lorenzo 60
Poles: Rossi 49 – Lorenzo 25
Ταχύτεροι γύροι αγώνα: Rossi 67 – Lorenzo 16
Πρωταθλήματα: Rossi 7 – Lorenzo 2

Rossi – Lorenzo: MotoGP – Μ.Ο. καριέρας

Βέβαια, αν διαιρέσουμε τα παραπάνω στοιχεία με τα χρόνια παρουσίας του καθενός στη μεγάλη κατηγορία – 13 σεζόν για τον Rossi και 5 για τον Lorenzo – τότε ο μέσος όρος διαμορφώνεται ως εξής:

Νίκες ανά σεζόν: Rossi 6,1 – Lorenzo 4,6
Βάθρα ανά σεζόν: Rossi 10,8 – Lorenzo 12
Poles ανά σεζόν: Rossi 3,8 – Lorenzo 5
Ταχύτεροι γύροι αγώνα ανά σεζόν: Rossi 5,2 – Lorenzo 3,2
Πρωταθλήματα / Σεζόν: Rossi 0,54 – Lorenzo 0,40

Να σημειώσουμε ότι τόσο ο Rossi, όσο και ο Lorenzo έχουν χάσει αγώνες της μεγάλης κατηγορίας, εξαιτίας τραυματισμών, ενώ σε άλλους έχουν αγωνιστεί χωρίς να είναι 100%έτοιμοι, από πλευράς φυσικής κατάστασης.

Δείτε στο βίντεο μία από τις μεγαλύτερες μάχες της ιστορίας του MotoGP που έγινε ανάμεσα στους δύο οδηγούς το 2009 στην Ισπανία, στην πίστα της Catalunya.