Ειδική αναφορά στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση «η οποία είχε να αγωνιστεί ενάντια σε ακραίες αποφάσεις» κάνει η αυστριακή έγκυρη συντηρητική εφημερίδα Die Presse, σε σημερινό εκτενές άρθρο της, με τίτλο «Επίθεση στους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της Ευρώπης» και με την ευκαιρία του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής στην Ελβετία ως προς τη διατήρηση ή κατάργηση του τέλους για την εκεί δημόσια ραδιοτηλεόραση.

«Στις 11 Ιουνίου 2013 ο τότε συντηρητικός πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς έκλεισε το σήμα της “άχρηστης” κρατικής τηλεόρασης, στέλνοντας στην ανεργία 2.656 μόνιμους υπαλλήλους της, για να ιδρύσει έναν μικρό σταθμό, τη ΝΕΡΙΤ, κάτι που έγινε “μπούμερανγκ”, καθώς επενέβη το Ανώτατο Δικαστήριο, υπήρξε κατακραυγή από την Ευρώπη και δύο κυβερνητικοί εταίροι αποχώρησαν» σημειώνει η εφημερίδα.

Όπως αναφέρεται στη συνέχεια «η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που τον διαδέχθηκε, κατάργησε τη ΝΕΡΙΤ και η “νέα” ΕΡΤ άρχισε να εκπέμπει από τον Ιούνιο του 2015. Εποπτικό όργανο της Ανώνυμης Εταιρείας, της οποίας την ηγεσία διορίζει ο υπουργός, είναι το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, η ΕΡΤ χρηματοδοτείται μέσω υποχρεωτικού τέλους, ύψους 36 ευρώ τον χρόνο, το οποίο πληρώνεται με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέσα στο 2017 τα συνολικό ύψος σε τέλη ανερχόταν σε 180 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 55 εκατομμύρια ήταν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ οι εισπράξεις από διαφημίσεις ήταν ελάχιστες, περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Καταλήγοντας στο εκτενές άρθρο της, στο οποίο γίνονται ευρείες αναφορές στις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις σε Ελβετία και Γερμανία, όπως επίσης και στη διαμαρτυρία κορυφαίων Γερμανών δημοσιογράφων κατά των επιθέσεων του Αυστριακού αντικαγκελάριου εναντίον της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, η Die Presse σημειώνει πως «η ΕΡΤ έχει χάσει από πολλού τον αγώνα της απέναντι στους ιδιωτικούς σταθμούς, με το ποσοστό της σε θεαματικότητα να βρίσκεται στο 8 %».

Σε πρόσφατη αποκλειστική συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη Βιέννη, ο γενικός διευθυντής της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ORF) Αλεξάντερ Βράμπετς τόνιζε βαθιά πεπεισμένος πως η δημόσια ραδιοτηλεόραση αποτελεί σημαντικό τμήμα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.

Ο ίδιος, σε σχέση με το κλείσιμο της ΕΡΤ, την 11 η Ιουνίου του 2013, δήλωνε πως «ήταν πράγματι ένα καθοριστικό βίωμα, καθώς για πρώτη φορά στην Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκλειναν μέσα σε μία νύχτα ένα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες συνεργάτες του, και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο διαμαρτυρηθήκαμε τότε».

«Το θετικό τώρα είναι πως υπάρχει και πάλι μία ΕΡΤ και πως οι κυβερνώντες εξάγουν τα συμπεράσματά τους για το πόσο σημαντικό είναι για μία χώρα να υπάρχει μία δημόσια ραδιοτηλεόραση» τόνιζε χαρακτηριστικά ο Αλεξάντερ Βράμπετς.

Σε σχέση με την ιδιωτική τηλεόραση, ο γενικός διευθυντής της Αυστριακής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης επισήμανε ότι «σήμερα παρατηρείται σε πολλά μέρη του κόσμου πως υπάρχει ένα είδος τηλεόρασης ολιγαρχών, όπου οικονομικά ισχυρά κενόδοξα πρόσωπα ή ομάδες, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι στενά συνδεδεμένα με την πολιτική, προσπαθούν να ελέγξουν τα ΜΜΕ».

«Και πιστεύω πως είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η διαφάνεια και ταυτόχρονα να καταβάλλεται προσπάθεια να έχουμε έναν αντίποδα. Αφού δηλαδή θεωρούμε πως στο πλαίσιο μίας ελεύθερης οικονομίας της αγοράς είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν ΜΜΕ στην ιδιοκτησία ιδιωτών, πρέπει να υπάρχει ένας δημόσια ελεγχόμενος και δημοκρατικά υπεύθυνος τομέας, δηλαδή μία δημόσια ραδιοτηλεόραση ως αντίποδας».

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Βράμπετς, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείο Ειδήσεων, «οι ιδιωτικές, καθαρά εμπορικές ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις προσανατολίζονται αποκλειστικά και μόνον σε βραχυπρόθεσμους οικονομικούς στόχους και για τον λόγο αυτό ποτέ δεν πρόκειται να εκπληρώσουν πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά σημαντικό σε ένα δυικό σύστημα ΜΜΕ, μία δημόσια ραδιοτηλεόραση να συμπληρώνει και να εξισορροπεί αυτά τα ελλείμματα της ιδιωτικής τηλεόρασης».

Υπενθυμίζεται, πως τόσο ο γενικός διευθυντής της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης όσο και το Συμβούλιο των Συντακτών της, όπως επίσης και η λεγόμενη «επιτροπή του κοινού», είχαν ασκήσει δριμεία κριτική στο κλείσιμο της ΕΡΤ την επομένη της διακοπής της λειτουργίας της, με τον Αλεξάντερ Βράμπετς να κάνει τότε λόγο για «βάρβαρη και αντιδημοκρατική ενέργεια που έγινε χωρίς να προηγηθεί συζήτηση και είναι μοναδική στην ευρωπαϊκή ιστορία, είναι πράξη ανευθυνότητας και άκρως αντιεπαγγελματική».