Γερμανοί φορολογικοί ελεγκτές και αστυνομικοί εντείνουν τις έρευνες γύρω από διάσημους αστέρες των social media και γνωστούς influencers, οι οποίοι φέρονται να απέκρυψαν τεράστια ποσά εισοδημάτων από τις φορολογικές αρχές, όπως αναφέρει η Daily Mail.
Σύμφωνα με τις Αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το συνολικό ποσό της φερόμενης φοροδιαφυγής ανέρχεται σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Πολλοί influencers φέρονται να αποκομίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ τον μήνα μέσω χορηγιών και διαφημιστικών συμφωνιών, χωρίς ποτέ να δηλώσουν αυτά τα έσοδα.
Η Κρατική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Οικονομικού Εγκλήματος (LBF NRW) έχει ξεκινήσει μεγάλη έρευνα που εστιάζει σε δημοφιλείς δημιουργούς περιεχομένου με σοβαρές ενδείξεις εγκληματικής πρόθεσης. Μάλιστα, έχει συγκροτηθεί ειδική «ομάδα influencers» — η πρώτη του είδους στη Γερμανία — η οποία αναλύει περίπου 6.000 εγγραφές από πλατφόρμες όπως το Instagram, το TikTok και το YouTube για τον εντοπισμό μη δηλωθέντων εσόδων και πιθανής απάτης.
Η επικεφαλής της υπηρεσίας, Στέφανι Τιέν, δήλωσε ότι η ομάδα δεν στοχεύει ερασιτέχνες ή μικρούς δημιουργούς, αλλά τους «μεγάλους παίκτες» των social media. «Δεν ασχολούμαστε με νέους που έχουν λίγους ακόλουθους και προωθούν μερικά καλλυντικά. Στόχος μας είναι τα μεγάλα ονόματα», τόνισε.
Η έρευνα στρέφεται σε μεγάλα ονόματα
Πολλοί influencers, σύμφωνα με τις Αρχές, δεν διαθέτουν καν ΑΦΜ, παρά το γεγονός ότι κερδίζουν μεγάλα ποσά μέσω χορηγιών και συνεργασιών. Κάποιοι μάλιστα μετακομίζουν στο εξωτερικό — με προορισμούς όπως το Ντουμπάι — προκειμένου να αποφύγουν τον γερμανικό φορολογικό έλεγχο.
Η παρακολούθηση των εσόδων τους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολλές διαφημιστικές δημοσιεύσεις εξαφανίζονται εντός 24 ωρών (όπως τα Instagram Stories), ενώ τα πολυτελή ταξίδια και τα πανάκριβα δώρα που λαμβάνουν από εταιρείες συχνά δεν δηλώνονται καθόλου.
Για παράδειγμα, influencers φέρονται να ταξίδευαν δωρεάν στο εξωτερικό ή να λάμβαναν δώρα από εταιρείες όπως η TUI με αντάλλαγμα την προβολή τους – χωρίς όμως να δηλώσουν την αξία αυτών των παροχών, που σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία θεωρούνται εισόδημα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 200 ανοιχτές ποινικές υποθέσεις σε βάρος influencers στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Οι απώλειες για το κράτος κυμαίνονται από δεκάδες χιλιάδες έως και εκατομμύρια ευρώ ανά περίπτωση. Αν και δεν έχουν αποκαλυφθεί τα ονόματα των ερευνώμενων προσώπων, η υπόθεση έχει αρχίσει να απασχολεί και άλλες χώρες ενώ οι έρευνες στρέφονται σε μεγάλα ονόματα.
Η Ιταλίδα influencer και fashion επιχειρηματίας Κιάρα Φεράνι ερευνάται για εμπλοκή σε υπόθεση εμπορικής απάτης, αφού κατηγορείται ότι εισέπραξε προσωπικά μεγάλο μέρος των εσόδων από χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα που υποτίθεται πως θα υποστήριζαν φιλανθρωπικό σκοπό.
Η ίδια αρνείται οποιαδήποτε παρατυπία και αναμένεται να δικαστεί αργότερα φέτος στο Μιλάνο.
Ανάλογες υποθέσεις υπάρχουν και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δικαστήριο ενέκρινε την κατάσχεση 2,5 εκατομμυρίων λιρών από τους λογαριασμούς των Άντριου και Τρίσταν Τέιτ, οι οποίοι φέρονται να μην είχαν δηλώσει 21 εκατομμύρια λίρες εισοδήματος μεταξύ 2014 και 2022.