Κάποια στιγμή, σχεδόν κάθε άνθρωπος που βρίσκεται σε μακροχρόνια σχέση βρίσκεται αντιμέτωπος με μια δύσκολη πραγματικότητα δυσάρεστη αλλά και αναπόφευκτη: ο/η σύντροφος του/της δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος όπως στην αρχή της σχέσης. Μπορεί να έχει αλλάξει η συμπεριφορά του, οι προτεραιότητές του, ο τρόπος που επικοινωνεί ή ακόμα και η ματιά του απέναντι στη ζωή.
Και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι έχει πάει στραβά. Οι άνθρωποι αλλάζουν — άλλοτε αργά κι ανεπαίσθητα, άλλοτε απότομα και ριζικά. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν θα συμβεί, αλλά πώς το διαχειριζόμαστε όταν συμβαίνει. Το να αναγνωρίσει κάποιος την αλλαγή είναι μόνο η αρχή.
Το σημαντικότερο είναι να καταλάβεις τι σημαίνει αυτή η αλλαγή για εσένα, για τη σχέση σας και το κοινό σας μέλλον. Υπάρχουν αλλαγές που είναι δύσκολο να αποδεχθεί κανείς και μπορεί να αποτελέσουν ακόμα και λόγο ρήξης.
Ψυχοθεραπευτές – εξειδικευμένοι σε ζητήματα σχέσεων – μίλησαν στο Very Well Mind δίνοντας συμβουλές σε ανθρώπους που λένε πως ο σύντροφός τους «δεν είναι πλέον ο ίδιος άνθρωπος με αυτόν που ερωτεύτηκαν».
Γιατί μπορεί να συμβεί αυτό
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ο σύντροφός σας μπορεί να μην είναι πια ο ίδιος άνθρωπος που γνωρίσατε στην αρχή, και δεν σχετίζονται μόνο με την ωρίμανση ή την πάροδο του χρόνου.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε ότι εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε εξελιχθεί σε διαφορετικές εκδοχές του εαυτού σας. Όμως όπως και τα άτομα, έτσι εξελίσσονται και οι σχέσεις.
Πιθανοί λόγοι αυτής της αλλαγής:
- Νέα φάση ζωής
- Γήρανση
- Προσωπική ανάπτυξη
- Οικονομικές μεταβολές
- Φροντίδα ηλικιωμένων γονιών
- Επαγγελματικές αλλαγές
- Αλλαγές στη δυναμική της οικογένειας
- Πένθος ή χαρές
- Δοκιμασίες ζωής ή καταλυτικά γεγονότα
Πώς επηρεάζουν οι πιέσεις τις σχέσεις
Ορισμένα στρεσογόνα γεγονότα όπως η ανατροφή παιδιών, οι οικονομικές δυσκολίες, οι ασθένειες ή τραύματα μπορούν να επιταχύνουν ή να εμβαθύνουν τις αλλαγές. Η αποσύνδεση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι «πάει στραβά». Μπορεί να είναι απλώς ένα κάλεσμα για πιο ουσιαστική επικοινωνία.
Σε καταστάσεις στρες, το νευρικό μας σύστημα αντιδρά προστατευτικά. Κάποιοι απομακρύνονται, άλλοι προσπαθούν περισσότερο να συνδεθούν. Όταν συμβαίνουν τέτοιες διαφορετικές αντιδράσεις χωρίς επικοινωνία, η συναισθηματική απόσταση μεγαλώνει.
Αναγνώριση του τι πραγματικά συμβαίνει
Το πρώτο βήμα είναι η ειλικρινής αυτοπαρατήρηση. Ρωτήστε τον εαυτό σας:
- Έχουν αλλάξει οι αξίες ή οι ανάγκες μου;
- Πού και πώς παρατηρώ αυτές τις αλλαγές στον σύντροφό μου;
- Πότε ξεκίνησαν;
- Πώς επικοινωνεί ή τι δείχνει ότι έχει αλλάξει;
Αυτή η ενδοσκόπηση βοηθά στην κατανόηση και τη διατήρηση της σύνδεσης. Αν όμως οι αλλαγές δεν σας καλύπτουν συναισθηματικά, είναι σημαντικό να προχωρήσετε με διαφορετικό τρόπο. Διότι υπάρχουν και βαθύτερες αλλαγές που απαιτούν προσοχή, όπως συναισθηματική ψυχρότητα ή η απόσταση.
Επικοινωνία και επανασύνδεση
Η επικοινωνία μεταξύ των δύο συντρόφων είναι το κλειδί. Είναι σημαντικό να ρωτήσετε αντί να κατηγορείτε. «Έχω παρατηρήσει ότι… Συμβαίνει κάτι;», είναι μια ενδεικτική πρόταση αυτής της προσέγγισης. Επίσης μιλήστε με βάση το πώς αισθάνεστε. Για παράδειγμα: «Νιώθω πιο απομακρυσμένος/η και μου λείπει η σύνδεση μας…»
Έχει σημασία να ακούσετε πραγματικά τον άλλον και χωρίς διάθεση να τον «διορθώσετε» άμεσα. Δώστε χώρο να εκφραστεί και μην περιμένετε άμεσες λύσεις – αυτές οι συζητήσεις χρειάζονται χρόνο.
Για να επανασυνδεθείτε με τον/την σύντροφό σας: Μοιραστείτε μικρές στιγμές, όπως ευγνωμοσύνες ή κοινές δραστηριότητες. Αναβιώστε ρουτίνες που σας ένωναν, όπως ραντεβού, βόλτες, σινεμά, μαγειρική κ.α. και εκφράστε ανοιχτά την επιθυμία σας να ξαναχτίσετε τη σχέση.
Πότε ίσως είναι ώρα να προχωρήσετε
Κάποιες αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε ωρίμανση. Άλλες όμως δημιουργούν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν.
Αν νιώθετε συνεχώς άγχος, αυτολογοκρίνεστε ή αμφισβητείτε την αξία σας, αυτό δεν είναι εξέλιξη – είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς στο Very Well Health, ορισμένα σημάδια ότι η σχέση ίσως δεν μπορεί να συνεχιστεί είναι:
- Συνεχόμενη συναισθηματική απόσταση
- Έλλειψη σεβασμού
- Ανικανοποίητες ανάγκες παρά τις προσπάθειες
- Ρήξεις σε βασικές αξίες ή στόχους
- Απόσυρση από τη σχέση
- Έλλειψη εμπιστοσύνης ή ασφάλειας
- Κλειστή επικοινωνία
Πότε να ζητήσετε βοήθεια
Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τις αλλαγές μόνοι σας, μην διστάσετε να ζητήσετε στήριξη. Δεν είναι ένδειξη αδυναμίας – είναι πράξη φροντίδας. Η θεραπεία μπορεί να προσφέρει καθοδήγηση όταν:
- Η επικοινωνία έχει μπλοκάρει
- Υπάρχει σωρευμένος θυμός
- Δεν ξέρετε πώς να προχωρήσετε
Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη σε κάθε μακροχρόνια σχέση. Αν την αγκαλιάσετε, μπορεί να γίνει ευκαιρία για νέα αγάπη – όχι μόνο προς τον σύντροφό σας, αλλά και προς τον εαυτό σας.