«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η εισπνοή αιωρούμενων σωματιδίων που προέρχονται από καύση είναι επιβλαβής για την υγεία. Όταν τα εισπνέουμε ή επικάθονται στους βλεννογόνους μας όπως στα μάτια μας δημιουργούν φλεγμονή» τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας για τόσο βλαβερές είναι για τους πολίτες οι φωτιές που έπληξαν και συνεχίζουν τα πλήττουν αρκετές περιοχές της χώρας.

Ποιοι όμως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα από τους καπνούς της φωτιάς; Είναι ικανά τα αιωρούμενα σωματιδία να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην υγείας μας; Τι ισχύει για τους πυροσβέστες που έρχονται αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα πιο συχνά από τον υπόλοιπο πληθυσμό; Μπορούμε να χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό στο σπίτι και στο αυτοκίνητο όταν η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη;

«Στο υγιή άνθρωπο η φλεγμονή αυτή είναι παροδική διαρκεί δηλαδή όσο διαρκεί η παρουσία των αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα και τα όποια συμπτώματα σταματούν άμεσα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι θεωρητικώς τα αιωρούμενα αυτά σωματίδια, η μολυσμένη ατμόσφαιρα να υπάρχουν μακροχρόνια. Μόνο αν υπάρχει μακροχρόνια έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση έχει βλαβερές συνέπειες για την υγεία» ξεκαθαρίζει ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Καπνός στον ουρανό της Αθήνας από τη φωτιά στους πρόποδες της Πάρνηθας στις 22 Αυγούστου

«Η βραχυχρόνια έκθεση, δηλαδή η έκθεση λίγων ημερών στα σωματίδια δεν μπορεί να προκαλέσει κανένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα για την υγεία. Εξαίρεση όμως σε αυτό τον κανόνα είναι τα άτομα τα οποία έχουν υποκείμενο νόσημα το οποίο ήδη έχει δημιουργήσει φλεγμονή στο αναπνευστικό ή στο καρδιαγγειακό.

Οπότε η εισπνοή αυτών των σωματιδίων δημιουργεί τη φλεγμονή που δημιουργεί και στους φυσιολογικούς ανθρώπους μόνο που αυτή επικάθεται πάνω σε ένα backround ήδη προϋπάρχουσας φλεγμονής με αποτέλεσμα να προκαλεί πολύ μεγάλη επιδείνωσή της και συγκεκριμένα συμπτώματα» διευκρινίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Οι άνθρωποι με άσθμα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια μπορεί από τα σωματίδια να πάθουν παρόξυνση»

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Βασιλακόπουλος ο άνθρωπος που έχει άσθμα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, δύο πολύ συχνά νοσήματα από τα οποία πάσχει ένας στους 10 Έλληνες, όταν εκτεθεί σε τέτοιο περιβάλλον χωρίς μέτρα προστασίας μπορεί να πάθει παρόξυνση εξαιτίας της φλεγμονής που θα επιταθεί.

«Όταν κάποιος που γνωρίζει ότι έχει άσθμα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια όντως εκτεθεί θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του, τον θεράποντα πνευμονολόγο για να πάρει οδηγίες και να τροποποιήσει πιθανώς την αγωγή ώστε να καλυφθεί πλήρως» σημειώνει.

«Εάν όμως δεν γνωρίζει ότι νοσεί και αναπτύξει έντονα συμπτώματα από την έκθεση σε αυτό το περιβάλλον για παράδειγμα έντονο βήχα, έντονη δύσπνοια, πολλά πτύελα θα πρέπει να καταλάβει πως αυτό δεν είναι φυσιολογικό γιατί ο υγιής άνθρωπος δεν αναπτύσει πολλά συμπτώματα). Τότε θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν πνευμολογό, να εξεταστεί και να λάβει την κατάλληλη αγωγή ώστε να αντιμετωπίσει και το υποκείμενο νόσημα και την παρόξυνση που του προκάλεσε η ατμοσφαιρική ρύπανση» συμπληρώνει.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος (πηγή φωτογραφίας: Facebook)

«Το κλιματιστικό μπορούμε να χρησιμοποιούμε άφοβα και στο σπίτι και στο αυτοκίνητο»

Κατά γενικό κανόνα όλοι καλό θα ήταν να μειώνουμε την έκθεσή μας σε αυτά τα σωματίδια και ειδικότερα οι ανήκοντες σε ευπαθείς ομάδες και ο τρόπος είναι σχετικά απλός: αν δηλαδή δεν έχουμε λόγο να είμαστε σε εξωτερικό περιβάλλον μένουμε σπίτι μας με κλειστά τα παράθυρα, διευκρινίζει ο πνευμονολόγος και εξηγεί:

«Μπορούμε να χρησιμοποιούμε άφοβα το κλιματιστικό γιατί ανακυκλώνει τον εσωτερικό αέρα του σπιτιού, δεν ανανεώνει τον αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον άρα δεν κινδυνεύουμε να μολύνουμε την ατμόσφαιρα της οικίας μας.

Αν όμως είμαστε στο αυτοκίνητο, πάλι έχουμε κλειστά παράθυρα αλλά βάζουμε το κλιματιστικό στη λειτουργία ανακύκλωσης του αέρα και όχι ανανέωσης.

Εάν είμαστε σε εξωτερικό περιβάλλον φοράμε μία μάσκα υψηλής προστασίας (που τις ξέραμε από την εποχή του κορονοϊού) και μπλοκάρει περίπου το 95% των σωματιδίων που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Όταν επιστρέψουμε στο σπίτι μας πετάμε τα ρούχα μας στα άπλυτα γιατί έχουν πολλά σωματίδια, κάνουμε μπάνιο με άφθονο νερό και ξεπλένουμε πολύ καλά, μάτια, μύτη και στόμα για να μείνουν όσα λιγότερα σωματίδια γίνεται επάνω μας».

«Εάν μπορούμε εκτός από τη μάσκα όταν βγαίνουμε να φοράμε και γυαλιά είναι ακόμη καλύτερα γιατί μειώνεται η εναπόθεση σωματιδίων στα μάτια μας» συμπληρώνει.

Γιατί οι πυροσβέστες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα από την έκθεσή τους στα σωματίδια

Εστιάζοντας στους πυροσβέστες ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρει πως καταρχήν δεν έχουν τρομερά μακροπρόθεσμη έκθεση στα σωματίδια καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τη φωτιά περίπου δύο μήνες τον χρόνο.

«Ταυτόχρονα έχουν εκπαιδευτεί πώς να παίρνουν τα μέτρα ατομικής προστασίας για να μειώνουν τις συνέπειες της έκθεσης. Προφανώς πρέπει να φορούν μάσκες και όταν είναι κοντά στην εστία της φωτιάς και παλεύουν με τις φλόγες χρησιμοποιούν και ειδικές μάσκες που προστατεύουν από το σύνολο σχεδόν των εισπνεόμενων σωματιδίων» επισημαίνει κλείνοντας.