Η Γη μόλις κατέγραψε ένα ακόμη ρεκόρ, αφού αυτή την εβδομάδα οι επιστήμονες δήλωσαν ότι στις 4 Ιουλίου η Γη κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε χθες ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ. Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει ήδη καταστροφικές επιπτώσεις στον πλανήτη μας, όπως η μείωση των πάγων και των παγετώνων, η αλλαγή των γεωγραφικών περιοχών εξάπλωσης των ζώων και των φυτών και η αλλαγή των εποχών.

Καθώς αντιμετωπίζουμε την αύξηση των θερμοκρασιών λόγω της κλιματικής αλλαγής, ένα ερώτημα που θέτουν οι επιστήμονες είναι ποιο είναι το όριο θερμοκρασίας που μπορεί να ανεχθεί ο άνθρωπος με ασφάλεια;

Τώρα, ο καθηγητής Lewis Halsey και μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Roehampton στο Λονδίνο λένε ότι ίσως έμαθαν ποιο είναι αυτό το εύρος θερμοκρασίας.

Σε έρευνα που θα παρουσιάσει σε συνέδριο που πραγματοποιείται στο Εδιμβούργο της Σκωτίας μεταξύ 4-7 Ιουλίου 2023, ο Halsey θα συζητήσει το εύρημα της ομάδας του ότι η ανώτερη κρίσιμη θερμοκρασία (UCT) είναι πιθανό να βρίσκεται μεταξύ 40°C και 50°C (104°F και 122°F).

Αυτό είναι σημαντικό, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, διότι η κατανόηση των θερμοκρασιών που προκαλούν την αύξηση του μεταβολικού μας ρυθμού, καθώς και του τρόπου με τον οποίο η θερμοκρασία αυτή ποικίλλει για διαφορετικά άτομα, μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, τους αθλητές, τους ταξιδιώτες και τους ιατρούς, όπως σημειώνει το Healthline.

Τα όρια της ανθρώπινης θερμοκρασίας

Ο Halsey δήλωσε ότι τα ευρήματα που θα παρουσιάσει αποτελούν συνέχεια της εργασίας που είχε ήδη δημοσιευθεί στο περιοδικό Physiological Reports.

Ο Dr. Daniel Atkinson, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι η αρχική μελέτη υποδηλώνει ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες οδηγούν σε αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Ο μεταβολικός ρυθμός, σύμφωνα με τον Atkinson, είναι η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να διατηρήσει τις φυσιολογικές του λειτουργίες.

«Στους 40 βαθμούς, ο μεταβολικός ρυθμός αυξήθηκε κατά 35% σε σύγκριση με τη βασική τιμή (“φυσιολογικός”) και κατά επιπλέον 13% στους 50 βαθμούς (άρα 48% σε σύγκριση με το φυσιολογικό)», δήλωσε.

«Έτσι, όσο πιο ζεστές είναι οι συνθήκες, τόσο πιο σκληρά πρέπει να δουλέψει το σώμα σας για να διατηρήσει τις κανονικές λειτουργίες σας».

Ο Atkinson είπε ακόμη ότι είναι παρόμοιο με το πώς λειτουργεί μια σάουνα. «Οι άνθρωποι κάθονται στη σάουνα για να “κάψουν” τις θερμίδες», εξήγησε, «αλλά δεν είναι μόνο η εφίδρωση που προκαλεί δαπάνη θερμίδων. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες κάνουν το σώμα σας να εργάζεται σκληρότερα για να διατηρήσει τη λειτουργία των οργάνων σας και αυτό καταναλώνει περισσότερες θερμίδες».

Ο Halsey δήλωσε ότι η παρουσίασή του θα εμβαθύνει σε όσα έχουν μάθει από τη μελέτη του 2021. «Διαπιστώνουμε μια μικρότερη μέση αύξηση του μεταβολικού ρυθμού ως απόκριση στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά εξακολουθεί να είναι αξιοσημείωτη κατά μέσο όρο και ιδιαίτερα σε ορισμένους συμμετέχοντες», είπε.

Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε ακόμη βρει συσχέτιση μεταξύ ενός χαρακτηριστικού και του αν ο μεταβολικός ρυθμός (MR) ανέβηκε πολύ ή όχι, π.χ. δεν εξαρτάται από το φύλο ή την ηλικία».

Σχυμπλήρωσε ότι η ομάδα του έχει επίσης νέα δεδομένα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του τρόπου με τον οποίο αλλάζει η λειτουργία της καρδιάς στη ζέστη, καθώς και τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Μια ιδιαίτερη διαφορά, είπε, είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν πιο έντονη αύξηση του καρδιακού ρυθμού από ό,τι οι άνδρες.

Οι κίνδυνοι της υπερβολικής ζέστης

Ο Dr. Naheed Ali, ιατρός-συγγραφέας στο Healthcare Propulsion στο Miami Beach της Φλόριντα, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η ακραία ζέστη μπορεί να επηρεάσει διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο για διάφορους λόγους, όπως η ηλικία, η γενική τους υγεία και η ατομική τους ευαισθησία.

«Οι ευάλωτοι πληθυσμοί, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυες, τα άτομα με χρόνιες ασθένειες και όσοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε πόρους ψύξης, είναι συχνά πιο ευάλωτοι στις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών», δήλωσε. Παράγοντες όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και η γεωγραφική θέση μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο, σύμφωνα με τον Ali.

Η έκθεση σε ακραία ζέστη μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως κράμπες από καύσωνα, εξάντληση και θερμοπληξία, που κυμαίνονται σε σοβαρότητα από ήπια έως απειλητική για τη ζωή, πρόσθεσε. Επιπλέον, μπορεί να επιδεινώσει τις υπάρχουσες καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.

«Σε ακραίες περιπτώσεις», είπε, «τα ακραία θερμικά φαινόμενα μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική θνησιμότητα, ιδίως κατά τη διάρκεια των καύσωνων». Τα συνήθη συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν οι άνθρωποι λόγω της ακραίας ζέστης, σύμφωνα με τον Ali, περιλαμβάνουν έντονη εφίδρωση, αφυδάτωση, ζάλη, ναυτία, πονοκέφαλο, κόπωση, μυϊκές κράμπες, ταχυκαρδία και σύγχυση. Σημείωσε ότι η θερμοπληξία είναι η πιο σοβαρή μορφή ασθένειας που σχετίζεται με τη ζέστη. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή θερμοκρασία σώματος, σε μεταβολή της ψυχικής κατάστασης, σε ζεστό και ξηρό δέρμα και σε έλλειψη εφίδρωσης. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δυνητικά το θάνατο.

Πώς να προστατευτείτε

Οι Atkinson και Ali δήλωσαν ότι ορισμένοι τρόποι για να προστατευτείτε από την ακραία ζέστη περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Μείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονο νερό. Επιπλέον, ο Ali πρότεινε ότι θα πρέπει να αποφεύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ, καθώς μπορεί να αφυδατώσουν.
  • Φορέστε ανοιχτόχρωμα ρούχα που είναι φαρδιά και ελαφριά. Αυτό επιτρέπει στον ιδρώτα να εξατμίζεται και να δροσίζει το σώμα σας.
  • Προσπαθήστε να μένετε σε εσωτερικούς χώρους όταν κάνει ζέστη.
  • Διατηρήστε το σπίτι ή το χώρο εργασίας σας καλά αεριζόμενο. Χρησιμοποιήστε κλιματιστικά ή ανεμιστήρες για να διατηρηθείτε δροσεροί.
  • Κλείστε τις κουρτίνες σας για να αποκλείσετε το ηλιακό φως. Θα πρέπει να το κάνετε αυτό ιδιαίτερα για τα παράθυρα που βλέπουν προς τον ήλιο.
  • Αποφύγετε την έντονη άσκηση τις πιο ζεστές ημέρες. Σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, αυτό μπορεί να αυξήσει γρήγορα τη θερμοκρασία του πυρήνα σας, θέτοντάς σας σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία.
  • Να είστε ενήμεροι για τις τοπικές μετεωρολογικές προβλέψεις και τις οδηγίες για τη ζέστη. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία παρέχει προειδοποιήσεις για καύσωνα όταν αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα.

Είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε όσους είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, για να βεβαιωθείτε ότι είναι σε θέση να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

«Εάν είναι απαραίτητο, αναζητήστε ιατρική βοήθεια για σοβαρά συμπτώματα ή καταφύγιο σε ειδικά κέντρα κατά τη διάρκεια καύσωνα».