Προκαταρκτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η επαναμόλυνση είναι πολύ πιθανότερη με τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού – η οποία, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς της, τείνει να «εκτοπίζει» άλλα στελέχη – σε σχέση με άλλες παραλλαγές του ιού δημοσίευσε την Παρασκευή, μεταξύ άλλων, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Σε έκθεση της υπηρεσίας (Technical briefing 34) παρουσιάζεται γράφημα με τους αριθμούς των επαναμολύνσεων ασθενών με Covid-19, οι οποίες σημειώνουν μεγάλη αύξηση από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά, χρονικό διάστημα κατά το οποίο η Όμικρον είχε εξαπλωθεί στη χώρα.

Τα δεδομένα αυτά, τα οποία εν προκειμένω προκύπτουν στο πλαίσιο της μεγάλης μελέτης SIREN στη Βρετανία, ταυτίζονται με την εικόνα και τις εκτιμήσεις πολλών επιστημόνων.

Στοιχεία UKHSA για την Όμικρον

Το παραπάνω γράφημα σχολίασε σε ανάρτηση του, νωρίτερα απόψε, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την πανδημία κοινοποίησε τον πίνακα και επεσήμανε πως καταγράφεται «εντυπωσιακή και άνευ προηγούμενου ικανότητα της Όμικρον» να «μολύνει άτομα που έχουν ξαναπεράσει τον ιό (επαναμόλυνση)».

Η εντυπωσιακή και άνευ προηγούμενου ικανότητα της Όμικρον για να μολύνει άτομα που έχουν ξαναπεράσει τον ιό…

Posted by Gkikas Magiorkinis on Friday, January 14, 2022

Σημειώνεται πως η βρετανική υγειονομική υπηρεσία έχει ορίσει τις επαναμολύνσεις, όπως αναφέρει στο ίδιο έγγραφο της,

  • είτε ως νέες λοιμώξεις με κορονοϊό που βεβαιώθηκαν με PCR τεστ 90 ημέρες μετά από προηγούμενο θετικό μοριακό έλεγχο,
  • είτε ως νέες λοιμώξεις 28 ημέρες μετά από τεστ αντισωμάτων που βεβαιώνει προηγούμενη μόλυνση με τον ιό.
Γκίκας Μαγιορκίνης

«Η Όμικρον διαφεύγει από τις αντισωματικές απαντήσεις που έχουμε από προηγούμενα στελέχη»

Αξίζει να αναφερθεί πως ο κ. Μαγιορκίνης ρωτήθηκε για το ζήτημα των επαναμολύνσεων, κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, με αφορμή, ακριβώς, τις σχετικές παρατηρήσεις των ειδικών στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με το φαινόμενο αυτό.

«Όταν λέμε επαναμόλυνση με Όμικρον δεν εννοούμε Όμικρον πρώτα και μετά Όμικρον πάλι, γιατί αυτή τη στιγμή η Όμικρον στην Ελλάδα δεν είναι πάνω από ένα μήνα. Είναι περίπου ένας μήνας», σημείωσε αρχικά ο καθηγητής. «Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 50-60 ημέρες για να μπορέσουμε να πούμε ότι μια επαναλοίμωξη είναι επαναλοίμωξη», εξήγησε.

«Συνήθως αυτό που συμβαίνει είναι ότι κάποιος έχει κολλήσει Όμικρον, μετά από λίγες ημέρες περνάει, κολλάει κάποιον άλλον ιό, κάνει ένα PCR τεστ το οποίο PCR μπορεί να βγαίνει θετικό και 40 και 50 μέρες μετά», οπότε και νομίζει κανείς πως πρόκειται περί επαναμόλυνσης, εξήγησε ο ίδιος.

Στη συνέχεια επανέλαβε πως «δεν έχουμε ενδείξεις επαναμόλυνσης της Όμικρον από Όμικρον προς το παρόν», και πρόσθεσε: «Έχουμε όμως ενδείξεις ότι κάποιος που είχε κολλήσει Δέλτα και κόλλησε Όμικρον. Όπως και Δέλτα μετά από Δέλτα έχει παρατηρηθεί γιατί έχει περάσει αρκετός χρόνος από τότε που εμφανίστηκε η Δέλτα».

«Άρα, λοιπόν, αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι η Όμικρον, το γνωρίζουμε, διαφεύγει από τις αντισωματικές απαντήσεις που έχουμε από προηγούμενα στελέχη», συνόψισε ο κ. Μαγιορκίνης.