Στο «Ενώπιος Ενωπίω» ήταν καλεσμένος το βράδυ της Πέμπτης (16/12) ο Άλμπερτ Μπουρλά. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας «Pfizer» μίλησε στον Νίκο Χατζηνικολάου για τη διαδρομή του. Η εβραϊκή καταγωγή και η συγκινητική ιστορία της οικογένειάς του. Πώς βρέθηκε, όμως, από την Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, στον κορυφαίο αμερικανικό κολοσσό;

Τι αποκαλύπτει για τον κορονοϊό και τις μεγάλες επιστημονικές εξελίξεις που έρχονται;

Ο κος Μπουρλά, επεσήμανε πως τον Ιανουάριο του 2020 κατάλαβε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό

«Τoν Ιανουάριο 2020 έστειλα μια task ομάδα στην Κίνα να ασχοληθεί εκεί με το θέμα. Ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου συνεχώς καράθαριζε τα χέρια του με αντισηπτικό και είπα από μέσα μου κάτι ξέρει ο άνθρωπως και συζητούσαμε τα κρούσματα εκτός κίνας. Μετά είχα έρθει να μιλήσω στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών και μου ήρθε μέιλ ότι με καλεί ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο σε συνάντηση με ηγέτες και επιστήμονες από φαρμακοβιομηχανίες για να συζητήσουμε για τον κορονοϊό. Είχαμε αρχίζει εργασίες για φάρμακο, αλλά δεν δούλεψε και είπαμε ότι πρέπει να πάμε σε εμβόλιο» τόνισε και στη συνέχεια:

«Η Pfizer επένδυσε στα εμβόλια, γι’ αυτό και ο πανηγυρισμός μας ήταν μεγάλος όταν δημιουργήθηκε το πρώτο εμβόλιο. Πήρε έγκριση και ο πρώτος εμβολιασμός έγινε από μια αγγλίδα» και στις θεωρίες συνωμοσίας που δημιουργήθηκαν ύστερα από την απάντησή του ότι όχι ακόμη δεν έχω εμβολιαστεί γιατί δεν θέλω να στερήσω το εμβόλιο από άλλον επεσήμανε:

«Υπήρχε αρχικά η σκέψη θα πρέπει να είμαι από τους πρώτους που θα το κάνουν, αλλά ήταν περίοδος που ήταν λιγότερα τα εμβόλια και επίσης θέλαμε να αποτρέψουμε φαινόμενα για ανθρώπους που ενώ δεν ήταν η ώρα τους να το κάνουν θα έβρισκαν τρόπο να εμβολιαστούν. Ήταν πολύ πιο σωστό θεωρήσαμε να περιμένω τη σειρά μου, δεν υπήρχε τότε πρόβλημα με τους αρνητές, περίμενα λοιπόν μέχρι τον Μάρτιο, που ήταν ηλικιακά η σειρά μου να κάνω το εμβόλιο παρότι άρχισα να έχω πιέσεις, με είχε πάρει μάλιστα τηλέφωνο ο πρωθυπουργός Ισραήλ, ήταν η χώρα πιο μπροστά στους εμβολιασμούς. Ο δεύτερος λόγος που δεν το έκανα τότε ήταν γιατί δεν ήθελα να το κάνω εγώ και όχι οι συνετργάτες μου, αν πάλι έκανα εγώ την εξαίρεση και φρόντιζα να το κάνουν και οι συνεργάτες μου, δεν θα το δέχονταν εκείνοι. Και εγώ δεν θα ήμουν σωστός ηγέτης με μια τέτοια κίνηση. Ναι, έχω κάνει την τρίτη δόση» κατέληξε.

Στο ερώτημα από τι είναι κάποιος προστατευμένος από την τρίτη δόση:

«Οι πρώτες μελέτες δείξανε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Οι δύο δόσεις προστατεύουν πολύ, η τρίτη είχε τεράστια άνοδο στην προστασία, τρεις δόσεις για την παραλλαγή Όμικρον είναι ότι δύο δόσεις για τον αρχικό ιό. Σε λίγες εβδομάδες θα δούμε πόσο προστατεύεται ο κάθε άνθρωπος και κλινικά με την τρίτη δόση, τα προηγούμενα που σας ανέφερα ήταν εργαστηριακά ευρήματα».

Θα υπάρξει πέμπτο κύμα κορονοϊού;

«Δεν είμαι πεπεσιμένος ότι θα επικρατήσει, αλλά είναι το πιο πιθανό. Δεν ξέρω αν θα είναι αποτελεσματική η τρίτη δόση στο 95% που επιδιώκουμε και θέλουμε, αλλά για να προλάβουμε κάθε ενδεχόμενο, παρασκευάζουμε τώρα ένα εμβόλιο που στοχεύουμε στην παραλλαγή Όμικρον. Θα το έχουμε τον Μάρτιο και θα μπορούμε να το παράγουμε σε μαζική ποσότητα, αλλά δεν θα χρειαστεί πιστεύω, επειδή η τρίτη δόση θα είναι αποτελεσματική, αλλά θέλουμε να είμαστε έτοιμοι σε κάθε ενδεχόμενο».

Θα κρατήσει η τρίτη δόση ή σε μερικούς μήνες θα χρειαζόμαστε μια τέταρτη δόση και που θα καθίσει η… μπίλια; Κάθε χρόνο θα χρειάζεται να κάνουμε ένα εμβόλιο;

«Σε όλα τα ενδεχόμενα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Έχουμε πολύ ισχυρά εργαλεία τώρα πολύ ισχυρότερα από ότι φανταζόμασταν. Για την Όμικρον δεν είμαστε βέβαοι αν είναι λιγότερο σοβαρά τα συμπτώματα, μην επαναπαυθούμε. Είναι καλό να έχουμε έναν ιό με όχι πολύ έντονα συμπτώματα, αλλά όχι καλό έναν ιό με τόσο μεγάλο πολλαπλασιασμό, όσο μεγάλη η… δεξαμενή που πολλαπλσασιάζεται τόσο θα μεταλλάσσεται. Για αυτό πρέπει όλοι να κάνουν τις τρεις δόσεις».

Στο ερώτημα αν έπρεπε να δοθεί η πατέντα στα κράτη, λαμβάνοντας ότι μεγάλο μέρος του πλανήτη είναι ανεμβολίαστο:

«Αυτό είναι λάθος, η πατέντα δεν θα ήταν αποτελεσματική, τα υλικά εμπόδισαν τη μεγάλη παραγωγή, τα υλικά τώρα έγιναν περισσότερα άρα και περσισσότερα τα εμβόλια. Έπειτα εκτός από τους αρνητές στην Αφρική για παράδειγμα που υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεμβολλίαστων, στην αρχή της χρονιάς ήταν αρκετά πίσω γιατί δεν είχαν αρκετά εμβόλια και λόγω κόστους. Τώρα δεν υπάρχει η υποδομή σε αυτές τις χώρες να κάνουν εμβόλια και με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, είπα ας στείλουμε σε αυτές τις χώρες πολλά εμβόλια και, όμως, οι χώρες αυτές έχουν ζητήσει να σταματήσουμε να τους στέλνουμε, γιατί δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτά που έχουν. Το πρόβλημα εκεί είναι οι αρνητές, δεν υπάρχουν ψυγεία, δυσκολίες στην αλυσίδα τροφοδοσίας, υποδομή, κέντρα. Αυτό είναι το πρόβλημα».

Για το αν ξοδεύτηκε κρατικό χρήμα «Εμείς δεν πήραμε χρήματα από Αμερική ή άλλη κυβέρνηση για την έρευνα, άλλες εταιρείες πήραν»

Θα περάσουμε στην φάση την ενδημική;

«Πιστεύω ότι θα γίνει, θα είναι παρόν ο ιός για πολλά χρόνια. Μέχρι το τέλος της χρονιάς αν ήμασταν όλοι εμβολιασμένοι θα μπορούσαμε να πετάξουμε τις μάσκες και να περάσουμε στο προηγούμενο καθεστώς ζωής, μιλάω πάντα με αυτά που ξέρουμε τώρα, με τα υππάρχοντα δεδομένα, όχι με την εμφάνιση άλλης παραλλαγής».

Για το χάπι κορονοϊού: «Είναι για ανθρώπους που αρρωσταίνουν όχι για να προλάβουμε τη νόσο, όταν το παίρνουν άνθρωποι που έχουν την αρρώστια μειώνει τα συμπτώματα και τη διάρκεια της νόσου, ένας στους δέκα αν είναι θα βρεθεί στο νοσοκομείο, στα πειράματα κανένας δεν πέθανε. Το χάπι είναι θεραπεία για το σπίτι. Το κόστος του είναι το ένα τρίτο σχεδόν από το κόστος των μονοκλωνικών αντισωμάτων».

«Θα ξεκινήσουμε μόλις πάρουμε άδεια, εννιά μήνες πριν ξεκινήσαμε παραγωγή του φαρμάκου. Αυτό το μήνα πολύ πιθανό να πάρει έγκριση σε Αμερική, Ευρώπη και Αγγλία και από Μάρτιο θα έχουμε 80 εκατομμύρια θεραπειές.