Για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, το πώς αυτές εντοπίζονται και εξελίσσονται μίλησε στο newsbeast.gr η Αθανασία Μουζάκη, καθηγήτρια εργαστηριακής αιματολογίας-αιμοδοσίας και υπεύθυνη του εργαστηρίου μοριακής διάγνωσης λοιμογόνων παραγόντων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

«Συμβαίνει σε όλους τους ιούς να μεταλλάσσονται γιατί υπόκειται σε εξελικτική πίεση ακολουθώντας μια φυσική πορεία. Οι ιοί επίσης μεταλλάσσονται λόγω των εμβολίων και της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος προς αυτούς» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Πώς εντοπίζονται οι μεταλλάξεις

Όπως εξηγεί η Αθανασία Μουζάκη όλες οι μεταλλάξεις εντοπίζονται με την αλληλούχιση. «Επίσης υπάρχουν τεστ τα οποία εντοπίζουν τα μεταλλαγμένα στελέχη. Υπάρχει μια εμβληματική δράση στην Ελλάδα όπου εργαστήρια αναφοράς στέλνουν στην Ακαδημία στην Αθήνα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών τα θετικά δείγματα. Εκεί στο εργαστήριο της κυρίας Ζούη υπό τη γενική διεύθυνση του κυρίου Δημήτρη Θάνου γίνεται η πλήρης αλληλούχιση των δειγμάτων, του RNA δηλαδή και από εκεί και πέρα διαφαίνονται οι μεταλλάξεις της κάθε περιοχής» υπογραμμίζει η καθηγήτρια εργαστηριακής αιματολογίας-αιμοδοσίας και υπεύθυνη εργαστηρίου μοριακής διάγνωσης λοιμογόνων παραγόντων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Από πού παίρνουν το όνομά τους οι μεταλλάξεις και ποιες έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα μας

«Οι μεταλλάξεις παίρνουν το όνομά τους από το σημείο όπου έχουν πρωτοεμφανιστεί. Αυτή που είναι η κυρίαρχη στην περιοχή μας και γενικότερα στην Ελλάδα είναι η Β117 η οποία προήλθε από την Αγγλία. Στα δείγματα που έχουμε στην 6η ΥΠΕ κυριαχεί η εν λόγω μετάλλαξη. Έχουν αρχίσει επίσης να εμφανίζονται και άλλες μεταλλάξεις αυτού του στελέχους όπως η Β11318 που περιέχει τη μετάλλαξη Ε184Κ η οποία απ΄ό,τι φαίνεται διευκολύνει τον ιό να ξεφεύγει του ανοσοποιητικού συστήματος πιο εύκολα. Έχουμε και κάποιες άλλες, λίγες όμως, οι οποίες είναι πιο σπάνιες και έχουν προέλθει από την Ισπανία. Εμείς στην 6η ΥΠΕ έχουμε μόνο ένα δείγμα της Β1351 που θεωρείται νοτιοαφρικανική μετάλλαξη» αναφέρει η καθηγήτρια εργαστηριακής αιματολογίας-αιμοδοσίας Αθανασία Μουζάκη μιλώντας στο newsbeast.gr.

Γιατί προκαλεί ανησυχία η ινδική μετάλλαξη

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί όπως εξηγεί η υπεύθυνη του εργαστηρίου μοριακής διάγνωσης λοιμογόνων παραγόντων του Πανεπιστημίου Πατρών η ινδική μετάλλαξη Β.1.617 που υπάρχει πλέον στην Αγγλία. Από αυτή προήλθε το υπομεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.617.2 το οποίο δεν έχει ακόμη μελετηθεί καλά. «Κάποιες πρώτες μελέτες έχουν δείξει ότι πιθανώς αυτό μπορεί να μεταδίδεται πιο γρήγορα και έτσι έχουν αρχίσει κάποιες χώρες να εμποδίζουν ανθρώπους από την Αγγλία να εισέρχονται στη δική τους» τονίζει.

«Σε γενικές γραμμές από μελέτες που έχουν γίνει ξέρουμε πως οι μεταλλάξεις μεταδίδονται πιο εύκολα και υπάρχουν και δεδομένα που δείχνουν ότι έχουν χειρότερη έκφαση αυτοί που τις κολλάνε» υπογραμμίζει.

Καλύπτουν τα εμβόλια τις μεταλλάξεις;

«Σε γενικές γραμμές τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις» σημειώνει η Αθανασία Μουζάκη εξηγώντας: «Ακόμη και αυτή η ”κακή” μετάλλαξη της νότιας Αφρικής σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα αντιμετωπίζεται με το εμβόλιο της Pfizer. Το εμβόλιο της AstraZeneca στην εν λόγω μετάλλαξη δεν έχει αποτελεσματικότητα γι΄αυτό και πλέον δεν χρησιμοποιείται στη νότια Αφρική. Δεν είναι όμως πρόβλημα για εμάς αυτή η μετάλλαξη καθώς δεν την έχουμε».

«Από πλευράς τεχνολογίας αυτά που φαίνεται πως αλλάζουν πιο εύκολα είναι τα mRNA εμβόλια. Για την ώρα μιλάμε για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Ίσως αυτά να είναι πιο εύκολο να τροποποιηθούν ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες μεταλλάξεις. Αρά υπάρχει πιθανότητα τα επόμενα εμβόλια να είναι φτιαγμένα ώστε να αντιμετωπίζουν τα κύρια variants» συμπληρώνει.