Η ύπαρξη φλεγμονής στον προστάτη ενός άνδρα μειώνει και δεν αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη στο μέλλον, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες για τη σχέση φλεγμονής και καρκίνου του προστάτη είχαν καταλήξει σε ανάμικτα αποτελέσματα, άλλες δείχνοντας ότι η φλεγμονή αυξάνει τον κίνδυνο και άλλες ότι τον μειώνει. Η νέα έρευνα συσχετίζει τη φλεγμονή με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντάνιελ Μορέιρα του Ινστιτούτου Ουρολογίας Άρθουρ Σμιθ της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Cancer” (Καρκίνος), μελέτησαν δείγματα ιστού προστάτη από 6.200 άνδρες ηλικίας 50 έως 75 ετών, οι οποίοι είχαν κάνει βιοψία για τυχόν καρκίνο και όλοι είχαν αρνητικά αποτέλεσμα (δεν είχαν τη νόσο).

Στο δεύτερο στάδιο της έρευνας, μετά από μια διετία, είχε ανιχνευθεί πλέον καρκίνος σε 900 άτομα (ποσοστό 14%). Οι άνδρες που, κατά αρχική βιοψία, είχαν ενδείξεις οξείας ή χρόνιας φλεγμονής στον προστάτη τους, είχαν κατά 25% και 35% αντίστοιχα μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν τελικά καρκίνο. Σε τρίτο στάδιο, μετά από μια ακόμη διετία, μόνο η οξεία φλεγμονή κατά την αρχική βιοψία (και όχι πλέον η χρόνια φλεγμονή) συνέχιζε να συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Αν και η φλεγμονή έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για ορισμένα είδη καρκίνου, όπως του ήπατος και του εντέρου, φαίνεται πως με τον καρκίνο του προστάτη συμβαίνει μάλλον το αντίθετο, σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες, αλλά συνήθως εξελίσσεται αργά. Μπορεί να μην εμφανίζει καθόλου συμπτώματα στα πρώτα στάδια, ενώ ο ασθενής μπορεί να πεθάνει τελικά σε βαθιά γεράματα από άλλη αιτία και όχι από αυτό τον καρκίνο. Γι’ αυτό, άλλωστε, υπάρχει μια μεγάλη ιατρική συζήτηση σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει ένας άνδρας να κάνει τις σχετικές διαγνωστικές εξετάσεις (π.χ. τεστ αίματος PSA) και πόσο επιθετική πρέπει να είναι η θεραπεία (με τις δυσάρεστες παρενέργειές της) σε περίπτωση ανίχνευσης κάποιου όγκου.

Ο Ντάνιελ Μορέιρα δήλωσε ότι η ύπαρξη φλεγμονής είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και τόνισε ότι στα αποτελέσματα μιας βιοψίας προστατικού ιστού θα πρέπει πλέον να συμπεριλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για τη σοβαρότητα τυχόν φλεγμονής.

Παραμένει ασαφές για ποιό λόγο μια φλεγμονή μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Μια πιθανότητα, κατά τους ερευνητές, είναι ότι η φλεγμονή «πυροδοτεί» το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα αυτό να αναγνωρίζει έγκαιρα και να εξολοθρεύει τα καρκινικά κύτταρα, προτού γίνουν κανονικός όγκος.