Μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη επιτυγχάνουν οι άνθρωποι που επιλέγουν την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο και λαχανικά, ακόμα και σε σχέση με εκείνους που επιλέγουν μία δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, όπως δείχνει έρευνα Ισπανών επιστημόνων.

Μάλιστα το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται ακόμα και χωρίς θερμιδομέτρηση και απώλεια βάρους.

Οι ειδικοί που μελέτησαν περισσότερους από 400 ενήλικες διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν την παραδοσιακή δίαιτα ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη μέσα σε τέσσερα χρόνια σε σχέση με εκείνους που κλήθηκαν να ακολουθήσουν μία δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει γενικώς μεγάλες ποσότητες λαχανικών, τροφές ολικής αλέσεως, όσπρια, ψάρι, φυτικές τροφές, κυρίως ελαιόλαδο και καρύδια, ενώ περιέχει μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιων σε λιπαρά.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 418 ενηλίκων, ηλικίας 55 ως 80, ο καθένας εκ των οποίων είχε τουλάχιστον τρεις παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως υψηλή πίεση ή κάπνισμα.

Οι εθελοντές κλήθηκαν τυχαία να επιλέξουν μία από τρεις δίαιτες: μεσογειακή δίαιτα με έμφαση στην κατανάλωση ελαιολάδου, η ίδια δίαιτα αλλά επικεντρωμένη στην πρόσληψη ακόρεστου λίπους από καρύδια και μία δίαιτα χωρίς καθόλου λίπη.

Καμία από τις ομάδες δεν κλήθηκε να περιορίσει την πρόσληψη θερμίδων ή να αθλείται περισσότερο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, εθελοντές των δύο πρώτων ομάδων είχαν εμφανίσει διαβήτη σε ποσοστό 10-11% ενώ οι εθελοντές της ομάδας που ακολουθούσε δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά εμφάνισαν τη νόσο σε ποσοστό 18%.

Όταν οι ερευνητές υπολόγισαν μία σειρά από άλλους παράγοντες, όπως το βάρος των εθελοντών, το ιστορικό καπνίσματος και τα αναφερθέντα επίπεδα άσκησης, και η μεσογειακή διατροφή διαπιστώθηκε ότι συνδέεται με τη μείωση κατά 52% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών.