Ήταν το 2011 όταν ένας κατά τα άλλα υγιής Αμερικανός τραυμάτισε τον αντίχειρά του και πήρε ένα κοινό αντιβιοτικό (κεφαλεξίνη) για τη μόλυνση.

Μια βδομάδα μετά το τέλος της θεραπείας, άρχισε να βιώνει κάτι παράξενα συμπτώματα, όπως μας λέει η μελέτη περίπτωσης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «BMJ Open Gastroenterology», όπως απώλεια μνήμης, σκοτοδίνες και επεισόδια μελαγχολίας.

Ακόμα και η προσωπικότητά του άλλαξε και στα επόμενα χρόνια έγινε πρωτόγνωρα εριστικός και επιθετικός. Το 2014 τον έστειλαν στον ψυχίατρο και του χορήγησε αντικαταθλιπτικά. Τότε, ένα πρωινό, τον σταμάτησε η αστυνομία υποπτευόμενη πως οδηγούσε κάτω από την επήρεια μέθης. Και δεν είχε άδικο, καθώς στο σώμα του βρέθηκε ποσότητα οινοπνεύματος που αντιστοιχούσε σε 7-10 ποτά.

Αυτός έλεγε όμως στους αστυνομικούς και τους γιατρούς πως δεν είχε βάλει γουλιά στο στόμα του! Αγόρασε λοιπόν ένα αλκοτέστ για να μετρά τα επίπεδα του αλκοόλ στον οργανισμό του, καθώς είχε ακούσει για παρόμοιες περιπτώσεις με ανθρώπους που μεθούσαν χωρίς κατανάλωση αλκοόλ.

Πήγε και σε έναν γιατρό στο Οχάιο και εκείνος βρήκε πως πάσχει πράγματι από ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο, στο οποίο ο οργανισμός φτιάχνει αλκοόλ στα έντερα. Γνωστή ως auto-brewery syndrome (ABS) ή gut fermentation syndrome, η πάθηση κάνει το πεπτικό σύστημα να παράγει τέτοιες ποσότητες αιθανόλης ικανές να σε μεθύσουν. Μερικά κωμικοτραγικά περιστατικά αργότερα, ο 46χρονος πλέον άντρας απευθύνθηκε σε εξειδικευμένους γιατρούς στο Richmond University Medical Center της Νέας Υόρκης.

Οι οποίοι αποφάνθηκαν μετά τους ελέγχους πως ήταν πράγματι η πρώτη φορά που κάποιος κατέληξε με σύνδρομο ABS μετά τη θεραπεία με αντιβίωση. Η περίπτωσή του αναλύεται διεξοδικά στη μελέτη και, όπως μας λένε οι γιατροί, με την κατάλληλη διατροφή και αγωγή παραμένει χωρίς συμπτώματα μέθης για 1,5 χρόνο…