Η γλώσσα είναι ένα βασικό κομμάτι της ανθρώπινης ανατομίας που η λαϊκή σοφία έχει ανακηρύξει εδώ και καιρό ως τον δυνατότερο ανθρώπινο μυ, καθώς η γλώσσα μας σπανίως κουράζεται.

Είναι όμως; Η απάντηση είναι όχι, αν και η εξήγηση δεν είναι ενδεχομένως τόσο απλή. Το έγκριτο περιοδικό «Scientific American» μας εξηγεί πως ακόμα και η ερώτηση για το αν η γλώσσα είναι ο δυνατότερος μυς είναι παραπλανητική, εξαιτίας του γεγονότος ότι το σαρκώδες όργανο δεν είναι ουσιαστικά ένας μυς, αλλά μια συστάδα 8 διακριτών μεταξύ τους μυών.

Ο καθηγητής του Western Michigan University, Stephen Tasko, εξηγεί πως οι μύες της γλώσσας δεν είναι όπως οι άλλοι του σώματός μας που αναπτύσσονται γύρω από ένα κόκαλο. Εδώ μιλάμε για ένα πλέγμα 8 διασυνδεδεμένων μυών, μια δομή που παραπέμπει στα πλοκάμια του χταποδιού ή στην προβοσκίδα του ελέφαντα.

Και καθώς η γλώσσα είναι μόνο μύες και καθόλου κόκαλο, είναι ιδιαιτέρως ευκίνητη και εύκαμπτη, μπορώντας να αλλάζει ακόμα και σχήματα την ίδια ώρα που διατηρεί την αρχική της σύσταση. Σε αυτό το εκπληκτικό χαρακτηριστικό, την ακούραστη ευλυγισία της, αποδίδει ο καθηγητής τον μύθο της τρομακτικής δύναμης της γλώσσας.

Η επιστήμη είναι σήμερα σε θέση να μετρά τη μέγιστη πίεση που μπορεί να εξασκήσει η γλώσσα σε ένα αντικείμενο, αλλά και την αντοχή της. Ποιος είναι τότε ο δυνατότερος μυς του σώματός μας; Η απάντηση αποδεικνύεται ξανά πως είναι περίπλοκη και μπερδεμένη, μας λέει ο καθηγητής, καθώς εξαρτάται πώς ορίζουμε κάθε φορά τη δύναμη.

Όπως κι αν το κάνουμε όμως, υποδεικνύει, η γλώσσα δεν κερδίζει σε καμία κατηγορία και κανένα κριτήριο…