Τάσεις μείωσης της παιδικής παχυσαρκίας παρατηρούνται στην Ελλάδα, καθώς μετά από πολλά χρόνια καταγραφής υψηλών ποσοστών, οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών κρίνονται συνολικά καλές, το ίδιο και η σωματική τους δραστηριότητα, αλλά με περιθώρια βελτίωσης, ειδικά τα σαββατοκύριακα, κατά τη διάρκεια των οποίων οι καθιστικές δραστηριότητες των παιδιών αυξάνονται.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας», που ξεκίνησε από το 1997, αλλά ‘έτρεξε’ σε ευρεία κλίμακα και πιο ολοκληρωμένο από το 2007 με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη.

Για τη σχολική χρονιά 2011-2012, το πρόγραμμα απευθύνθηκε σε 60.092 μαθητές της Γ’ τάξης των δημοτικών σχολείων της χώρας και τις οικογένειες τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 23,9% των παιδιών είναι υπέρβαρα και το 9,5% παχύσαρκα, δηλαδή τρεις στους δέκα μαθητές είναι υπέρβαροι ή και παχύσαρκοι.

Όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες, 6 στους 10 τρώει καθημερινά γάλα με δημητριακά για πρωινό, αλλά και μια ημέρα την εβδομάδα σε fast food. Το συνολικό διατροφικό σκορ των μαθητών της Γ’ δημοτικού βρέθηκε ίσο με 6,5 με άριστα το 10, σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, ενώ το συνολικό σκορ σωματικής δραστηριότητας βρέθηκε ίσο με 5,9.

Το 64% των μαθητών συμμετέχει σε κάποια αθλητική δραστηριότητα εκτός σχολείου, το 45% αφιερώνει καθημερινά χρόνο σε παιχνίδι εκτός σπιτιού και το 31,7% αφιερώνει καθημερινά χρόνο σε δραστηριότητες μπροστά από οθόνη, (τηλεόραση, υπολογιστής, κ.ά.), ενώ το Σαββατοκύριακο το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 49,8%.

«Η αρρώστια μου ήταν να βοηθήσουμε τα παιδιά, καθώς το 36% εμφάνιζε πρόβλημα», ανέφερε κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης ο κ. Ιωαννίδης, προσθέτοντας ότι η αξία της ισορροπημένης διατροφής και της φυσικής άσκησης, για καλή υγεία, πρέπει να γίνει κατανοητή από όλους, και ιδιαίτερα από την πολιτεία. «Δίνοντας σημασία στα παραπάνω αποφεύγουμε ασθένειες για τις οποίες δαπανώνται εκατομμύρια», είπε ο κ. Ιωαννίδης.

«Δεν προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία και να τους κάνουμε όλους λεπτούς, αλλά να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά και τις οικογένειες τους για ισορροπημένη διατροφή και άσκηση», ανέφερε ο συντονιστής του προγράμματος, καθηγητής Λάμπρος Συντώσης.

Σύμφωνα με στοιχεία, όταν η παχυσαρκία αυξάνεται το επίπεδο της φυσικής κατάστασης φαίνεται να μειώνεται κατά 15% και αυτό είναι ένας «θανατηφόρος συνδυασμός», είπε ο κ. Συντώσης, προσθέτοντας ότι η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι σοβαρότερο πρόβλημα από την παχυσαρκία. «Ο παχύσαρκος που κάνει άσκηση είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον λεπτό που δεν κάνει», είπε.

Το παιχνίδι για τους μικρούς και το περπάτημα για τους μεγαλύτερους θα πρέπει να μπει στην καθημερινότητα μας, είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι ενώ θα πρέπει καθημερινά να κάνουμε 10.000 βήματα, κάνουμε μόνο 3.000, δηλαδή μέσα στο 24ωρο αφιερώνουμε μόνο 30 λεπτά, ενώ τα παιδιά θα πρέπει να κινούνται για ένα δίωρο, τουλάχιστον.