Την έγκριση της κυκλοφορίας μεταλλαγμένων σολομών στην αμερικανική αγορά πρόκειται να εξετάσει στα τέλη Σεπτεμβρίου η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Ο σολομός «AquAdvantage», δημιούργημα της αμερικανικής εταιρείας AquaBounty Technologies, είναι ένας σολομός του Ατλαντικού (Salmo salar) στον οποίο έχει εισαχθεί ένα γονίδιο από διαφορετικό είδος σολομού, το σολομό Σινούκ ( Oncorhynchus tshawytscha).

To γονίδιο επιτρέπει στο ψάρι να παράγει μια αναπτυξιακή ορμόνη που του χαρίζει δύο φορές ταχύτερη ανάπτυξη.

Κατά τα άλλα, ο σολομός AquAdvantage είναι «πανομοιότυπος με άλλους σολομούς του Ατλαντικού», υποστηρίζει η εταιρεία. Τονίζει ακόμα ότι έχουν ληφθεί μέτρα που καθιστούν «αδύνατη» τη διασταύρωση με άγρια ψάρια και τη διαρροή του ξένου γονιδίου στο περιβάλλον.

Όμως οι διαβεβαιώσεις της εταιρείας δεν ικανοποίησαν τους επικριτές της τεχνολογίας γενετικής τροποποίησης. Συνολικά 31 οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών ζήτησαν από την FDA να απορρίψει την αίτηση της AquaBounty Technologies.

Από την πλευρά της η εταιρεία βιοτεχνολογίας υποστηρίζει ότι η εκτροφή γενετικά τροποποιημένων ψαριών θα κάλυπτε την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ψάρια χωρίς να δημιουργεί πιέσεις στους φυσικούς πληθυσμούς σολομού και ότι ο σολομός της, ο οποίος μπορεί να εκτραφεί σε ιχθυοτροφεία γλυκού νερού μακριά από τις ακτές, μπορεί να αποφύγει τη ρύπανση, τις ασθένειες και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τους σολομούς θαλασσινού νερού.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής, κανένα γενετικά τροποποιημένο ζωικό προϊόν δεν έχει εγκριθεί ως τρόφιμο στις ΗΠΑ ή την ΕΕ.