Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι αλήθεια ότι μπορεί να αγχώνουν τους εφήβους και να τους προκαλούν διάφορα αρνητικά συναισθήματα, όμως σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι γονείς που ανησυχούν για τα παιδιά τους και «κατασκοπεύουν» τους λογαριασμούς τους, ουσιαστικά χάνουν το χρόνο τους.

Οι επιστήμονες, συνιστούν στους γονείς να αποφύγουν αυτή τη μέθοδο και να χρησιμοποιήσουν αντ’ αυτού την παλιά, καλή, γνωστή συνταγή της συζήτησης μαζί τους και να ακούσουν τι έχουν να τους πουν.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, υποστήριξαν ότι χρήση των κοινωνικών δικτύων στους έφηβους μπορεί να έχει αρνητικές και θετικές συνέπειες.

Αυτοί που χρησιμοποιούν το facebook τείνουν να είναι πιο νάρκισσοι, ενώ αυτοί που κάνουν έντονη την παρουσία τους στην ιστοσελίδα, είναι πιθανό να εμφανίσουν κάποιες ψυχολογικές διαταραχές, όπως αντικοινωνική συμπεριφορά και μανίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πολύωρη παρακολούθηση αυτών των ιστοσελίδων σε καθημερινή βάση, είναι πιθανό να καταστήσει τους νέους, επιρρεπείς στο άγχος, την κατάθλιψη και διάφορες άλλες ψυχολογικές διαταραχές.

Η έρευνα, ωστόσο, απέδειξε και τις θετικές πλευρές αυτών, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εσωστρεφών παιδιών, που άρχισαν να κοινωνικοποιούνται μέσω διαδικτύου, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο εξωστρεφή.

Ειδικοί, στην Ετήσια Συνέλευση του Αμερικανικού Οργανισμού Ψυχολογίας,αποφάνθηκαν πως είναι ανούσιο οι γονείς να προσπαθήσουν να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους, γιατί αργά η γρήγορα θα βρουν κάποιο τρόπο να τους ξεφύγουν.

Αντίθετα, επιμένουν, ότι ακόμα και τώρα, στην εποχή του διαδικτύου και της απρόσωπης επικοινωνίας, ο παραδοσιακός τρόπος επικοινωνίας είναι ότι καλύτερο και αποτελεί την ουσία του γονικού ρόλου.

Τέλος υποδεικνύουν την σωστή αναλογία κουβέντας γονιού με παιδί, κυμαίνεται 1 στα 5, 1 λεπτό να μιλάνε οι γονείς και 5 να ακούνε τα παιδιά.