Όλοι ξέρουμε ότι μπορούμε να κολλήσουμε γρίπη ή κρυολόγημα. Είναι όμως δυνατό να μπορούμε να κολλήσουμε και τερηδόνα;

Μολονότι μονίμως κατηγορούνται για την εμφάνισή της καραμέλες και ζάχαρη, η τερηδόνα προκαλείται κυρίως από βακτήρια τα οποία προσκολλώνται στα δόντια και τρέφονται με τα εναπομείναντα μόρια των φαγητών. Ένα από τα υποπροϊόντα που παράγουν είναι οξύ, το οποίο καταστρέφει τα δόντια.

Όπως λοιπόν ένας ιός κρυολογήματος περνάει από τον έναν άνθρωπο στον διπλανό του, έτσι μπορούν να μεταδοθούν και αυτά τα βακτήρια. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι ο στρεπτόκοκκος mutans, στον οποίο είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα τα νήπια και τα μικρά παιδιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα παιδιά μολύνονται από αυτόν απ’ όσους τα φροντίζουν – λ.χ. «όταν η μητέρα δοκιμάζει το φαγητό του μωρού της για να βεβαιωθεί ότι δεν είναι πολύ ζεστό», εξηγεί η οδοντίατρος δρ Μάργκαρετ Μίτσελ από το Σικάγο.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως η μετάδοσή του είναι πολύ συνηθισμένη και ανάμεσα στα ζευγάρια.

Για να αποφύγετε την τερηδόνα, η δρ Μίτσελ συνιστά να βουρτσίζετε συχνά τα δόντια σας και να τα καθαρίζετε με οδοντικό νήμα, καθώς και να μασάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, διότι ευνοούν την παραγωγή σιέλου που απομακρύνει την οδοντική πλάκα και τα βακτήρια.

Πηγή: ygeia.tanea