Διπλάσιες πιθανότητες απόκτησης παιδιού μικρότερου του φυσιολογικού
μεγέθους έχουν, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη,  οι μητέρες που κάνουν χρήση μεθαμφεταμίνης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης .

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο «The Journal of Pediatrics», οι μεθαμφεταμίνες είναι εξαιρετικά εθιστικές και ειδικότερα η κρυσταλλική μορφή είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Σχετικές μελέτες στο παρελθόν είχαν αναδείξει τον συσχετισμό μεταξύ έκθεσης στην μεθαμφεταμίνη και αναστολή της ανάπτυξης του εμβρύου, αλλά καμιά δεν ήταν αρκετά μεγάλη ή αξιόπιστη για τον αποκλεισμό της επίδρασης άλλων παραγόντων στα έμβρυα.

Έτσι ερευνητές από αρκετά αμερικανικά ιδρύματα αποφάσισαν να συνεργαστούν για να μελετήσουν τα αποτελέσματα 3.700 νεογνών, εκ των οποίων περίπου 200 είχαν εκτεθεί σε μεθαμφεταμίνες κατά το εμβρυϊκό στάδιο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, τα έμβρυα που είχαν εκτεθεί σε μεθαμφεταμίνες παρουσίασαν διπλάσιο κίνδυνο να γεννηθούν μικρότερα του αναμενόμενου συγκριτικά με εκείνα που δεν είχαν εκτεθεί σε ναρκωτικές ουσίες.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο δρ Μπάρι Λέστερ της Ιατρικής Σχολής «Μπράουν» του Ρόουντ Αϊλαντ τόνισε χαρακτηριστικά πως «ο αντίκτυπος της χρήσης μεθαμφεταμινών είναι μακροχρόνιος. Ορισμένα από τα εκτεθειμένα στην μεθαμφεταμίνη βρέφη μπορεί στο μέλλον να διατρέξουν αυξημένο κίνδυνο υγείας και αναπτυξιακά προβλήματα».