Προς κατάργηση οδεύουν οι ειδικές κατηγορίες των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικοί οι νόμοι 3699/2011 και 4071/2012 που προβλέπουν την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή των πολυτέκνων οδηγεί στην ανατροπή του υπάρχοντος καθεστώτος.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά το Συμβούλιο της Επικρατείας επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή βάσει ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων. Η ιδιότητα όμως του μέλους πολύτεκνης οικογένειας δεν συνδέεται με ικανότητες ή δεξιότητες του υποψηφίου, προσθέτουν οι δικαστές.

Το γεγονός ότι η εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ πρέπει να γίνεται με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή με βάση τον αριθμό μορίων που συγκέντρωσε ο κάθε υποψήφιος, δεν αφήνει περιθώρια στη νομική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς ή να προχωρήσει σε μια αλλαγή που να διατηρεί το δικαίωμα της καθ’ υπέρβασης εισαγωγής των υποψηφίων των ειδικών κατηγοριών.

Πιθανόν είναι να υιοθετηθεί η πρόταση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων για την επαναφορά του καθεστώτος των μετεγγραφών που ίσχυε το 2010-2011 όπου οι πολύτεκνοι και τρίτεκνοι εισαχθέντες μπορούσαν να πάρουν μετεγγραφή σε τμήμα εισαγωγής κοντά στον τόπο της κατοικίας τους. Η ΑΣΠΕ έχει προτείνει την ψήφιση συγκεκριμένης διάταξης που αναφέρει τα εξής:

«Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων εγγραφέντες ή εγγραφόμενοι σε σχολές ή τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ κατόπιν εξετάσεων μετεγγράφονται κατόπιν αιτήσεώς τους στα δύο πρώτα έτη των σπουδών τους στην αντίστοιχη σχολή ή τμήμα, που είναι πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας των γονέων τους ή εκεί που φοιτά ο/η αδελφός/αδελφή τους».

Όπως αναφέρθηκε η πρόταση των πολυτέκνων έχει πολλές πιθανότητες να υιοθετηθεί καθώς το ΣτΕ δεν αφήνει περιθώρια ώστε να επιτραπεί η εισαγωγή των πολυτέκνων με λιγότερα μόρια συγκριτικά με τους συνυποψηφίους της γενικής σειράς στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής.

Σε περίπτωση που συμβεί αυτό οι 11.525 θέσεις των ειδικών κατηγοριών θα ενσωματωθούν στις 69.288 θέσεις της γενικής σειράς αυξάνοντας των αριθμό των εισακτέων σε περίπου 81.000. Σύμφωνα και με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», το υπουργείο Παιδείας εξετάζει την καθιέρωση ενός μόνου αριθμού εισακτέων και την επαναφορά των μετεγγραφών που δικαιούνταν οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι εισαχθέντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιθανή κατάργηση των ειδικών κατηγοριών αναμένεται να αφορά μόνο τα ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς, η απόφαση του ΣτΕ δεν θίγει τις ειδικές κατηγορίες των στρατιωτικών σχολών και των σχολών της αστυνομίας οι οποίες διέπονται από διαφορετικό νομικό πλαίσιο.

Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του όλου θέματος καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά.