Τις επόμενες κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει το 2014 ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος ο οποίος δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση αναφέροντας ότι «η αναστάτωση στην Παιδεία έχει όνομα και διεύθυνση: ΣΥΡΙΖΑ και Κουμουνδούρου.»

Για το εξάμηνο δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος ότι δε θα δεχθεί καμιά έκπτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία «ούτε μια ώρα μαθήματος λιγότερη, ούτε μια εβδομάδα λιγότερη από τις 13 που προβλέπονται» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Παιδείας αφήνοντας όμως «παράθυρο» για τη διάσωσή του λέγοντας ότι «στα πλαίσια αυτά θα αποφασίσει κάθε σχολή και τμήμα, όπως έχουν την ευθύνη, πώς και πότε θα γίνουν τα δυο εξάμηνα ακόμα και αν χρειαστεί να γίνουν μαθήματα μέσα στο καλοκαίρι».

Για το 2014 τα επόμενα βήματα είναι σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτόπουλο:

1. Αντιστοίχιση όλων των τίτλων του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όλες τις ειδικότητες ώστε να εναρμονιστούν σπουδές και αγορά εργασίας, ξεκαθαρίζοντας το θολό τοπίο τριάντα χρόνων μια κι έξω.

2.
Ολοκλήρωση της αξιολόγησης όλων των σχολικών εγχειριδίων από μηδενικής βάσεως και ο επανακαθορισμός της διδακτέας ύλης από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

3. Το νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή που θα κατατεθεί από το υπουργείο Παιδείας.

4. Το νομοσχέδιο για την έρευνα και την τεχνολογία, για να συνδεθούν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με τα Ερευνητικά Ινστιτούτα και την παραγωγή. Επίσης ο υπουργός ανέφερε ότι μέσα στο 2014 το Υπουργείο θα προχωρήσει και σε μια σειρά μικρών αλλά σημαντικών μέτρων πολιτικής όπως τα χαρακτήρισε.

Αυτά είναι:

1. Ολοκλήρωση και εγκατάσταση σε όλα τα σχολεία πια διαδραστικών πινάκων και υπολογιστών. Το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται.

2.
Ολοκλήρωση των πληροφοριακών συστημάτων για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και τη δημοσιονομική διαχείριση με στόχο τη διαφάνεια.

3. Καθιέρωση ηλεκτρονικής δημοπρασίας για τις προμήθειες όλων των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων και Οργανισμών του Υπουργείου.