Αντισυνταγματικός ο νόμος για την εισαγωγή πολυτέκνων και τριτέκνων στις στρατιωτικές σχολές

Διπλάσιες οι πιθανότητες εισαγωγής πολυτέκνων και τριτέκνων σε πολλές περιπτώσεις


ΕΛΛΑΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
18:18
06/08/2013
Αντισυνταγματικός ο νόμος για την εισαγωγή πολυτέκνων και τριτέκνων στις στρατιωτικές σχολές
9
loading

Στις στρατιωτικές σχολές όλων των όπλων προβλέπεται ότι οι πολύτεκνοι και τα τέκνα των τρίτεκνων οικογενειών καταλαμβάνουν το 35% των θέσεων.

Η μέριμνα αυτή για τα εν λόγω τέκνα έχει ως αποτέλεσμα να εισάγονται με πιο χαμηλές βάσεις εισαγωγής συγκριτικά με τους υποψηφίους της γενικής σειράς.

Για παράδειγμα στο τμήμα όπλων της σχολής Ευελπίδων ο τελευταίος υποψήφιος της γενικής σειράς εισήχθη με 16.150 μόρια ενώ η βάση για την ειδική κατηγορία 3648/α (πολυτέκνων-τριτέκνων) ήταν 15.229 δηλαδή 929 μόρια μικρότερη.

Στη ΣΜΥ – ΌΠΛΑ η διαφορά γενικής σειράς ειδικής κατηγορίας ήταν 1020 μόρια ενώ στο τμήμα των μάχιμων της σχολής Ναυτικών Δοκίμων η διαφορά διαμορφώθηκε στα 718 μόρια.

Ωστόσο μετά από χθεσινή απόφαση το διοικητικό εφετείο Αθηνών έκρινε ότι η πρόνοια για τα τέκνα τριτέκνων και πολυτέκνων είναι αντισυνταγματική. Το σκεπτικό της απόφασης, όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα defencenet, στηρίχτηκε στο γεγονός ότι το ποσοστό που δίνεται για την ειδική κατηγορία του νόμου 3648/2008 είναι πολύ υψηλό συγκριτικά με τον αριθμό των υποψηφίων με αποτέλεσμα να είναι άνιση η εισαγωγή των υποψηφίων της γενικής σειράς.

Η πραγματικότητα αποδεικνύεται και από τα νούμερα για τους υποψηφίους του 90% των θέσεων που παρατίθενται ακολούθως.

Στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2012-13 στο τμήμα των Όπλων της Ευελπίδων εισήχθησαν 113 υποψήφιοι της γενικής σειράς και 55 τρίτεκνοι και πολύτεκνοι μαθητές.

Οι 113 θέσεις διεκδικήθηκαν από 2912 υποψηφίους ενώ οι θέσεις της κατηγορίας 3648/α από 882 υποψηφίους.

Οι πιθανότητες εισαγωγής για τα τέκνα πολυτέκνων και τριτέκνων ήταν 6,22% ενώ για τους υποψηφίους που αποτελούν την πλειοψηφία οι πιθανότητες ήταν στο 3,88%. Στο τμήμα της ΣΣΑΣ Ιατρικής 776 υποψήφιοι γενικής σειράς διεκδίκησαν 26 θέσεις με πιθανότητες εισαγωγής 3,3% και 196 υποψήφιοι της κατηγορίας 3648/α διεκδίκησαν 13 θέσεις έχοντας πιθανότητες εισαγωγής διπλάσιες από τους υποψηφίους της γενικής σειράς καθώς το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 6,6%.

Για τους 2473 υποψηφίους της γενικής σειρά για τη ΣΤΥΑ οι πιθανότητες εισαγωγής ήταν 4,5% ενώ για τους 808 υποψηφίους που ήταν τέκνα πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών οι πιθανότητες διαμορφώθηκαν στο 6,3%.

Υπάρχουν λοιπόν περιπτώσεις όπου ο αριθμός των υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας αποτελούν το 25% συγκριτικά με τους υποψηφίους της γενικής σειράς και όμως διεκδικούν το 35% των θέσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΣΜΑ όπου από τους 2201 υποψηφίους οι 535 εντάσσονταν στην ειδική κατηγορία και οι 1666 ήταν υποψήφιοι της γενικής σειράς (90%).

Η απόφαση του διοικητικού εφετείου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δικηγόρος κ. Αγγελάκης Πέτρος, ανοίγει το δρόμο στους φετινούς υποψηφίους που δεν θα εισαχθούν για λίγα μόρια να διεκδικήσουν δικαστικά την εισαγωγή τους καθώς θα έπρεπε οι θέσεις των πολυτέκνων και τριτέκνων να διεκδικηθούν από όλους με κοινούς όρους.
Επιμέλεια: Καλόγηρος Βασίλειος, υπ. Διδάκτωρ Π.Θ, Επιστημονικός υπεύθυνος EMPLOY

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Βασίλειος ο Β’

  Καλό είναι οι πολύτεκνοι να ενισχύονται με μόρια αλλά όχι τόσο πολύ που να καταντάει αδικία για τους υπολοίπους.

 2. avatar nik

  Μηπως ν αλλαξουν και τα μαθηματα επιτελους? Ειναι δυνατον να διαβαζω οικονομικα για να γινω αστυνομος και λατινικα για να γινω ευελπις?

  1. avatar τζινα

   Τα λατινικα γιατι τα αναφερετε;Αφου ειναι της θεωρητικης κατευθυνσης;Αν μπει καποιος απο τη θεωρητικη θα χασει 1500 μορια.Οποτε γιατι να το επιχειρησει και να μην παει τεχνολογικη;

 3. avatar Γκιοζης Καρας

  Η "αξιοκρατια" της κρεβατοκαμαρας και
  του "αφου θελει ο θεος!"

 4. avatar aragdou

  Τα προβλήματα που δημιουργούνται σε μία πολύτεκνη οικογένεια όπου θέλουν όλα τα παιδιά να σπουδάσουν τα έχουν σκεφτεί??όπως ότι τα χρήματα δεν αρκούν για να κάνουν όλα τα παιδιά φροντιστήριο ή ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να απομονωθούν για να διαβάσουν ήρεμα με τόσα άτομα μες στο σπίτι??Για να μην αναφερθώ στο γεγονός ότι ο χρόνος για να διαβάσουν δεν είναι ο ίδιος αφού συνηθως προσέχουν τα μικρότερα παιδιά και συνεισφέρουν με τον τρόπο τους στο σπίτι...Πέρα από τα χαρτιά υπάρχει και η πραγματικότητα.....

  1. avatar Kostis K.

   Υπάρχουν παιδια πολύτεκνων οικογενειων που εχουν φθασει ψηλά, γιατι ως ατομα τα καταφεραν... οχι επειδη τους "σπρώχνει" το κράτος.... Έλεος πια μια τριτεκνη οικογένεια να αντιμετωπίζειται τόσο διαφορετικά απο μια οικογένεια με δυο παιδια πχ... Το πράγμα εχει καταντήσει ρατισμός εις βάρος οσων δεν ειναι πολύτεκνοι, ανθρωποι κατώτερου Θεού...

   1. avatar Παπαδοπουλος

    Μας πρηξατε με τους τριτεκνους όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο.Τέλος το παραμύθι εάν δεν μπορείς δεν κάνεις παιδια.Άιντε οι τριτεκνοι το ένα οι τριτεκνοι το άλλο θεούς τους κάνατε.

   2. avatar Bart

    Κωστή και λοιποί άσχετοι, εμένα ο πατέρας μου βγάζει 10.000 το χρόνο, αν ήμουν μοναχοπαίδι θα ήταν όλα καλά.
    Τώρα που έχω άλλα 3 αδέρφια που να πρωτοφτάσουν?
    Πως να βγάλει περισσότερα όταν δεν υπάρχουν δουλειές?

    1. avatar aragdou

     Bart, ο Kostis K. έχει δίκιο στο ότι υπάρχουν κάποια παιδιά πολύτεκνων οικογενειών που έφτασαν ψηλά...κ στη δική μου οικογένεια εγώ ως μεγαλύτερη κατάφερα και σπούδασα αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τα υπόλοιπα 4 αδέρφια μου μιας και οι δικοί μου δεν είχαν την οικονομική άνεση να τους προσφέρουν τα φροντιστήρια και τη δυνατότητα να φύγουν για να σπουδάσουν...όποιος δεν τα έχει ζήσει εκφέρει άποψη εκ του ασφαλούς...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει