Το ιστορικό στέλεχος της Columbia και ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους της ελληνικής δισκογραφίας, Δημήτρης Φεργάδης, έφυγε σήμερα από τη ζωή.

Ο οργανισμός Grammo που διαχειρίζεται τα δικαιώματα παραγωγών μουσικής, έκανε γνωστή τη θλιβερή είδηση με ανάρτησή της στο Facebook.

«Έφυγε από την ζωή ο Δηµήτρης Φεργάδης, από τους σηµαντικότερους ανθρώπους της εγχώριας δισκογραφίας. Ξεκίνησε από το ιστορικό εργοστάσιο της Columbia, για να εξελιχτεί σε διευθυντικό στέλεχος της δισκογραφικής, και αργότερα της ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ. Καλό ταξίδι Μίμη», αναφέρει η Grammo.

Έφυγε από την ζωή ο Δηµήτρης Φεργάδης, από τους σηµαντικότερους ανθρώπους της εγχώριας δισκογραφίας.Ξεκίνησε από το…

Posted by Grammo on Tuesday, March 21, 2023

Το «αντίο» του ΚΚΕ

Το δικό του «αντίο» στον Δημήτρη (Μίμη) Φεργάδη θέλησε να πει και το ΚΚΕ.

«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον αγαπημένο μας συναγωνιστή, Μίμη Φεργάδη, που το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο Μ. Φεργάδης γεννήθηκε στις 30 Δεκέμβρη του 1938 στην Κύμη Ευβοίας, με καταγωγή από τη Σκύρο. Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 δούλεψε ως βοηθός πρεσαδόρου, στο εργοστάσιο παραγωγής πλακών γραμμοφώνου της «ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ» στην Αθήνα και στη συνέχεια ως διευθυντικό στέλεχος της «Columbia» και της «Minos-EMI». Ήταν απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου. Σταθερή ήταν η συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του ήταν οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης. Για αυτούς τους ανθρώπους συχνά πυκνά επιστράτευε την αιχμηρή αλλά και ευαίσθητη πένα του προκειμένου με τα κείμενά του να καυτηριάσει, να προβληματίσει, να θυμίσει, με σταθερή πυξίδα ότι το δίκιο θα νικήσει. Αρκετά από αυτά είχαν δημοσιευτεί στο 902.gr. Συγγραφέας του βιβλίου «Με αφορμή την Columbia – H βιομηχανία της δισκογραφίας στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα» όπου αποτύπωσε τη δισκογραφία διαφορετικά απ΄ ό,τι την γράφουν συνήθως. Τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους οικείους του» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.