Οι φακοί των φωτογράφων έχουν «πιάσει» με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τα πιο σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου. Οι πιο αντιπροσωπευτικές εικόνες των τελευταίων ημερών οφείλουν να έχουν κάποια βασικά συστατικά: Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, και πόνο.

Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και είναι πολλές και παντού, όλα εκείνα δηλαδή που κάνουν τη ζωή μας να έχει κάποιο νόημα.

Το γεγονός ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις είναι σίγουρο και αποδεδειγμένο. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Σε αυτές συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Φλόριντα, ΗΠΑ: Η μέρα μετά την καταστροφή

Οι εικόνες αφ’ υψηλού στη γέφυρα που οδηγεί στο νησί Sanibel από το Fort Myers της Φλόριντα, αποτελούν ένα μικρό δείγμα μόνο των καταστροφικών συνεπειών του τυφώνα Ίαν, που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του την προηγούμενη εβδομάδα.

Καμπούλ, Αφγανιστάν: Ανείπωτος ο πόνος

Μια 19χρονη Αφγανή Χαζάρα κάθεται και κλαίει στο παγκάκι στο οποίο καθόταν, κατά τη διάρκεια της επίθεσης βομβιστή αυτοκτονίας σε εκπαιδευτικό κέντρο Χαζάρα, στην Καμπούλ στο Αφγανιστάν το περασμένο Σάββατο. Οι Χαζάρα του Αφγανιστάν, οι οποίοι είναι κυρίως σιίτες μουσουλμάνοι, έχουν γίνει στόχος μιας βίαιης εκστρατείας βίας τα τελευταία χρόνια.

Πράγα, Τσεχία: Χαμόγελα και «πηγαδάκια» των μεγάλων

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Liz Truss, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez σε μια ομαδική φωτογραφία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο Κάστρο της Πράγας. Ηγέτες από περίπου 44 χώρες συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη για να εγκαινιάσουν μια «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα» με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της οικονομικής ευημερίας σε ολόκληρη την ήπειρο, με τη Ρωσία να είναι η μόνη μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη που δεν έχει προσκληθεί.

Πουέρτο Μαδρίτ, Αργεντινή: Ανησυχία για το θάνατο τουλάχιστον 13 φαλαινών στην Αργεντινή

Μια νεκρή φάλαινα ρυμουλκείται από την ακτή κοντά στο Πουέρτο Μαδρίτ στην Αργεντινή. Οι επιστήμονες της Αργεντινής εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν ανασυρθεί τουλάχιστον 13 νεκρές φάλαινες στην περιοχή. Εικάζουν ότι για το θάνατός τους ευθύνονται μικροφύκη.

Uthai Sawan, Ταϊλάνδη: Σοκ και αποτροπιασμός για το άδικο θανατικό

Ένας αστυνομικός εναποθέτει λουλούδια κατά τη διάρκεια τελετής για τους νεκρούς της επίθεσης στο Κέντρο Ανάπτυξης Νέων Παιδιών στην αγροτική πόλη Uthai Sawan, στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη. Ένας πρώην αστυνομικός εισέβαλε σε κέντρο ημερήσιας φροντίδας στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη την Πέμπτη, σκοτώνοντας δεκάδες παιδιά προσχολικής ηλικίας και δασκάλους, στο φονικότερο αμόκ στην ιστορία της χώρας.

Πάολο Άλτο, Καλιφόρνια: Η αναγνώριση που ήρθε με ένα Νόμπελ

Η καθηγήτρια του Στάνφορντ Carolyn Bertozzi συγκινείται κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης λίγο αφότου έμαθε ότι της απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Χημείας την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022, στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια. Τρεις επιστήμονες τιμήθηκαν από κοινού με το φετινό βραβείο Νόμπελ Χημείας για την ανάπτυξη ενός τρόπου «συγκόλλησης μορίων» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό καλύτερων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που στοχεύουν με μεγαλύτερη ακρίβεια σε ασθένειες όπως ο καρκίνος. Οι Αμερικανοί Bertozzi και K. Barry Sharpless και ο Δανός επιστήμονας Morten Meldal βραβεύτηκαν για το έργο τους στη χημεία και τις βιοορθογώνιες αντιδράσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων κατά του καρκίνου, τη χαρτογράφηση του DNA και τη δημιουργία υλικών που είναι προσαρμοσμένα σε συγκεκριμένο σκοπό.

Στάρι-Σάλτιβμ, Ουκρανία: Ο αγώνας για την επιβίωση

Ο Γιούρι Σαποβάλοφ κωπηλατεί μια βάρκα γεμάτη εμπορεύματα και μαζί με έναν Ουκρανό στρατιώτη διασχίζουν τον ποταμό Σίβερσκι-Ντόνετς κάτω από μια κατεστραμμένη γέφυρα στο Στάρι-Σάλτιβ στην Ουκρανία. Ο Σαποβάλοφ βοηθά καθημερινά τους ντόπιους να διασχίσουν τον ποταμό με αγαθά, καθώς η γέφυρα καταστράφηκε ως επί το πλείστον κατά τη διάρκεια των μαχών.

Γιογκιακάρτα, Ινδονησία: Ένα από τα χειρότερα δυστυχήματα σε ποδοσφαιρικό αγώνα

Ολονυκτία με κεριά για τα θύματα του τραγικού συμβάντος στη Γιογκιακάρτα της Ινδονησίας κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Μια άνευ προηγουμένου τραγωδία εξελίχθηκε σε στάδιο της Ινδονησίας, όπου πάνω από 125 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς ποδοπατήθηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων ανάμεσα σε οπαδούς. Το δυστύχημα, ένα από τα χειρότερα σε αθλητική διοργάνωση, έγινε όταν η αστυνομία άρχισε να εκτοξεύει δακρυγόνα για να διαλύσει συμπλοκές μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία: Ο Χριστός ο Λυτρωτής στο έλεος της ομίχλης

Πυκνή ομίχλη πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία, λίγο πριν οι κάτοικοι της χώρας προσέλθουν στις κάλπες για τις γενικές εκλογές. Το επιβλητικό άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή, εποπτεύει αφ’ υψηλού τα τεκταινόμενα, προκαλώντας δέος σε όποιον το αντικρίζει. Ακόμη και στους κατοίκους της βραζιλιάνικης πόλης που το παρατηρούν σε καθημερινή βάση.

Κύθηρα, Ελλάδα: Εικόνες γροθιά στο στομάχι

Εικόνες γροθιά στο στομάχι είδαν την Πέμπτη το φως της δημοσιότητας από τα δύο ναυάγια στην Ελλάδα, με μετανάστες σε Λέσβο και Κύθηρα. Οι ναυαγοί στα Κύθηρα εντοπίστηκαν να παλεύουν με τα κύματα είτε να έχουν γαντζωθεί πάνω στα βράχια. Έχουν διασωθεί 80 άτομα, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες επέβαιναν στο σκάφος 95 άνθρωποι.