Κόκκινο έχει χτυπήσει πια η αγωνία και το ενδιαφέρον του κοινού και φυσικά, πάνω απ’ όλα της ίδιας της οικογένειας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου, για το αποτέλεσμα των τοξικολογικών εξετάσεων της Τζωρτζίνας το οποίο σύμφωνα με τις διαρροές θα παραδοθεί σε δύο μέρες από τώρα, την ερχόμενη Πέμπτη. Πάλι σύμφωνα με τις διαρροές, στις τοξικολογικές εξετάσεις του τρίτου νεκρού παιδιού μέσα στην οικογένεια, έχει εντοπιστεί μια ουσία, άγνωστο ακόμα τι είδους και σε τι ποσότητα.

Για το πόσο νευραλγική είναι αυτή η πληροφορία και τι εξελίξεις θα «πυροδοτήσει» στη συνέχεια, μίλησε στο Newsbeast ξεκαθαρίζοντας μας το τοπίο, ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας και ιατροδικαστής ο οποίος έχει ασχοληθεί σε βάθος με αυτή την πρωτοφανή υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, υποστηρίζοντας το ενδεχόμενο του ασφυκτικού θανάτου για τα δύο πρώτα παιδιά της οικογένειας.

«Να διευκρινίσουμε κάτι: η ουσία στις τοξικολογικές εξετάσεις διερευνάται στο τρίτο περιστατικό, δηλαδή στην Τζωρτζίνα και μόνο» τονίζει κατ’ αρχάς ο κος Λέων και συνεχίζει να μας αναλύει τον ρόλο «κλειδί» που θα παίξει στη διαλεύκανση, ενδεχομένως και όλης της υπόθεσης, η φαρμακευτική ουσία –στις τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας: «Τα δύο προηγούμενα περιστατικά ήταν πεντακάθαρα τοξικολογικά. Ακούστηκαν κάποια πράγματα για το πρώτο παιδί, αλλά δεν ισχύουν. Όλη η διερεύνηση γίνεται για το πρώτο παιδί. Η απάντηση για την ποσότητα αυτής της ουσίας θα δοθεί ταυτόχρονα μαζί με το όνομα και την προέλευση αυτής της ουσίας. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση του εξειδικευμένου ελέγχου και μέσα σε αυτόν και η ποσοστικοποίηση της ουσίας. Αυτή τη στιγμή απαντώνται δηλαδή τα ερωτήματα για την ερμηνεία αυτής της ποσότητας».

Τα σενάρια που ξεδιπλώνονται για την ουσία στις τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας

Και ποια σενάρια ανοίγονται μπροστά μας μετά από τον προσδιορισμό και την ποσοτικοποίηση της ουσίας; Όπως μας εξηγεί ο κος Λέων: «αν έχουμε βρει μια ουσία, είτε έξω από το φαρμακευτικό σχήμα που έχει δηλωθεί, είτε έξω από τα θεραπευτικά όρια, οφείλουμε να την διερευνύσουμε περαιτέρω. Σίγουρα όμως δεν έχουμε να κάνουμε με δηλητήριο. Αν ήταν κάποιο ξεκάθαρο δηλητήριο προφανώς και θα είχε κλείσει η υπόθεση απλώς και μόνο με την παρουσία αυτής της ουσίας. Η ουσία είναι λοιπόν φαρμακευτική και τώρα επικεντρωνόμαστε στο αν ήταν ή δεν ήταν στην αγωγή του παιδιού. Αν βρεθεί μεγαλύτερη συγκέντρωση της ουσίας τότε αυτό θα σημαίνει είτε ότι αυτή χορηγήθηκε σε αυξημένη δόση ή ότι για κάποιον άλλο λόγο ανευρέθηκε σε μεγαλύτερο ποσοστό. Στη συνέχεια, αυτό που θα εξεταστεί είναι κατά πόσον η επίδραση αυτής της ουσίας συνέβαλε στον θάνατο του παιδιού ή αν τον προκάλεσε ή αν τελικά δεν είχε καμία σχέση με την αιτία θανάτου».

Πάτρα: Τρία νεκρά παιδιά

Τι σημαίνει το ενδεχόμενο να μην ανήκει η ουσία στο θεραπευτικό σχήμα της Τζωρτζίνας;

Το παραπάνω ερώτημα έχει επίσης κομβική σημασία. «Αν η ουσία δεν περιγράφεται μέσα στην αγωγή που έπαιρνε η Τζωρτζίνα τότε η εικόνα ξεκαθαρίζει ακόμα περισσότεροως προς τη λύση του προβλήματος;» ρωτήσαμε σε αυτό το σημείο τον κο Λέων, για να μας απαντήσει το εξής: «Σε αυτή την περίπτωση και πάλι θα ερωτηθούν οι γιατροί γιατί μπορεί να είναι μια ουσία που δόθηκε κατά τη διάρκεια της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και να μην έχει καταγραφεί. Δηλαδή να μην ήταν ουσία περογραφόμενη στο τακτικό θεραπευτικό σχήμα αλλά να αποτέλεσε μέρος της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης. Την κρίσιμη ώρα αυτής της διαδικασίας χορηγούνται ουσίες. Για την ανάταξη ενός παιδιού που έχει καταλήξει προφανώς δίνονται πολλές ουσίες».

Ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων
Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων

Το «ευτύχημα» να έχει νοσηλευτεί η Τζωρτζίνα πολλές φορές

Ο κος Λέων παραμένει πάντως αισιόδοξος για την τελική λύση (όλου) του μυστηρίου για την οποία ο ίδιος πιστεύει ότι θα έρθει μέσα από τον τελευταίο θάνατο παιδιού στην οικογένεια, αυτόν της Τζωρτζίνας. Όπως μας εξηγεί ο ίδιος: «Αν αποδειχτεί ότι έχει ανευρεθεί μια ουσία που επιφέρει από μόνη της τον θάνατο, προφανώς τότε, στο τρίτο παιδί, θα έχουμε πια ένα γεγονός χειροπιαστό. Από αυτό το σημείο και έπειτα, τη σκυτάλη θα πάρουν αμέσως οι αστυνομικές αρχές για να ερευνήσουν το ποιος, το γιατί και το πως. Και να διευκρινίσω εδώ, ότι η τελική αιτία θανάτου θα συνεκτιμηθεί με την όλη κλινική πορεία του παιδιού. Θυμίζω ότι η Τζωρτζίνα δεν μπήκε για πρώτη φορά στο νοσοκομείο όταν κατέληξε αλλά την τελευταία φορά μπήκε με μια εικόνα εντελώς διαφορετική. Είχε πάθει εγκεφαλοπάθεια.

Ο πατέρας με το ένα παιδί

»Με δύο λόγια: η ουσία θα συνεκτιμηθεί με όλη την κλινική πορεία του παιδιού. Στην περίπτωση της Τζωρτζίνας, έχουμε το “ευτύχημα” το συγκεκριμένο παιδί να έχει μπει αρκετές φορές στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να έχουμε πλήρεις εξετάσεις, ανάμεσα τους κλινικές αλλά και εργαστηριακές, οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές για να μας βοηθήσουν στο κομμάτι της ύπαρξης ουσιών έστω και με έμμεσο τρόπο.Σε κάθε περίπτωση, ο, τι και να ισχύει από τα παραπάνω, θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση από τον ιατροδικαστή. Το θετικό τοξικολογικό εύρημα, ο ιατροδικαστής πρέπει να το συν αξιολογήσει με όλα τα υπόλοιπα ευρήματα. Είμαστε πάντως πια πολύ κοντά στην τελική απάντηση. Έχουν τελειώσει οι ιστολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας, τελειώνουν και οι τοξικολογικές και πι μένει η τελική ιατροδικαστική εκτίμηση».