Για τη διασπορά του κορονοϊού, τον αριθμό των κρουσμάτων που αυξήθηκε αλλά και το μέλλον της πανδημίας μίλησε το πρωί της Τετάρτης (16/3) ο καθηγητής Μικροβιολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου «Αττικόν», Σπύρος Πουρνάρας. «Έχουμε πολλούς θετικούς γύρω μας» τόνισε.

«Υπάρχει πρόβλημα με περίπου 26.500 κρούσματα χθες και 50 – 70 νεκρούς κάθε μέρα. Είναι πάρα πολλοί για να τους ανεχόμαστε» είπε στην ΕΡΤ ο Σπύρος Πουρνάρας με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται στη χώρα μας μετά τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

«Στο εργασιακό περιβάλλον, στο νοσοκομείο έχουμε έχουμε πάρα πολλούς θετικούς γύρω μας που δεν είχαμε ποτέ έως σήμερα. Υπάρχει πολύ ιός (στην κοινότητα). Μην ακούτε ότι ο ιός έχει περιοριστεί. Το βλέπουμε καθημερινά γύρω μας» ανέφερε.

«Τα μέτρα έπρεπε να χαλαρώσουν κάποια στιγμή»

Σχολιάζοντας την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μετά τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας ο καθηγητής Μικροβιολογογίας δήλωσε πως παρά τη διασπορά του ιού, τα μέτρα έπρεπε να χαλαρώσουν κάποια στιγμή.

«Από εδώ και πέρα έχει τεράστια σημασία η ευθύνη των ευάλωτων ανθρώπων» υπογράμμισε και πρόσθεσε «25% των ανθρώπων άνω των 60 ετών στην Ελλάδα δεν έχει κάνει την τρίτη δόση, αυτή η ηλικιακή κατηγορία πρέπει να προσέχει».

«Όσοι είναι ευάλωτοι πρέπει να προστατεύσουν τους εαυτούς τους. Οι νοσήσεις θα υπάρχουν. Οι εμβολιασμένοι κολλάνε και νοσούν πιο ήπια, αλλά μεταδίδουν τον ιό» σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι έχει εμφανιστεί και πάλι η γρίπη, η οποία κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

«Η τρίτη δόση του εμβολίου είναι απαραίτητη»

Σύριγγα και δοχείο με δόση εμβολίου

Αναφορικά με τις νέες επιστημονικές μελέτες για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό τόνισε ότι τα προβλήματα διαρκούν για μήνες και ότι δεν είναι κάτι εύκολο.

«Με τα σημερινά δεδομένα η τρίτη δόση του εμβολίου είναι απαραίτητη, την οποία δεν έχουν κάνει πολλοί. Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την τέταρτη δόση, την οποία όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πρέπει να την κάνουν. Προς τα εκεί πηγαίνουμε. Πρώτα θα την κάνουν οι ευπαθείς και μετά οι υπόλοιποι», δήλωσε.

Αναφερόμενος στην 25η Μαρτίου και το ενδεχόμενο το να γίνουν παρελάσεις είπε πως πρέπει να γίνουν κάποια στιγμή, «αλλά οι ευπαθείς συμπολίτες μας θα πρέπει να πάνε με τη μάσκα καθώς η διασπορά του κορονοϊού παραμένει μεγάλη κάτι που φαίνεται από τα ημερήσια κρούσματα» εξήγησε. Θέλοντας τέλος να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας πρόσθεσε ότι «το Πάσχα θα γίνει σε ανοιχτούς χώρους και όλα θα πάνε καλά».