Στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δημήτριο Κυριτσάκη, παρέπεμψε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ντίνος Ρόβλιας, ψήφισμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλλιέργειας Παραγωγής και Εμπορίας Ακτινιδίων Άρτας, στο οποίο περιέχονται καταγγελίες για τη λειτουργία καρτέλ στην αγορά ακτινιδίων, που ενεργεί σε βάρος των παραγωγών.

Η γενική συνέλευση των μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλλιέργειας Παραγωγής και Εμπορίας Ακτινιδίων Άρτας κατέληξε ομόφωνα ότι λειτουργεί καρτέλ στον κλάδο που διαμόρφωσε σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα τις τιμές της εσοδείας 2009-2010.

Στο νομό της Άρτας καλλιεργούνται 8.000 στρέμματα με ακτινίδια που αποδίδουν ετησίως 30.000-35.000 τόνους παραγωγής, ενώ ασχολούνται με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια αρκετές χιλιάδες οικογένειες αγροτών και εργαζόμενοι στον κλάδο.

Σημειώνεται ότι η καλλιέργεια αυτή αντισταθμίζει τις προβληματικές ποικιλίες των εσπεριδοειδών και στηρίζει εδώ και μία δεκαετία την περιφερειακή και τοπική οικονομία, ενώ από την ετήσια παραγωγή το 80% πάει προς εξαγωγή με υψηλές τιμές «λόγω των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών», όπως σημειώνεται στο σχετικό έγραφο του συνεταιρισμού και τονίζεται ότι παρά ταύτα τα τελευταία χρόνια οι ακτινιδοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη διάθεση της παραγωγής τους.

Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγείται από το συνεταιρισμό, διότι αν και υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην εσωτερική και διεθνή αγορά μια και η παγκόσμια παραγωγή καλύπτει μόνο το 35% της ζήτησης, «οι έμποροι, ντόπιοι και από άλλες περιοχές της χώρας μας, δημιουργούν καρτέλ με αυστηρές μάλιστα συμφωνίες και κυρώσεις μεταξύ τους καθηλώνοντας τις τιμές σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα».

Όπως εξηγεί ο συνεταιρισμός, ενώ οι τιμές στις αγορές της Ευρώπης κυμαίνονται μεταξύ 0,40 ευρώ και 0,50 ευρώ το ένα (δηλαδή 4-5 ευρώ το κιλό) «και με τις υπόγειες συμφωνίες τελικά ο παραγωγός πούλησε 0,25-0,30 ευρώ το κιλό την περσινή σοδειά και φέτος έχουν αποφασίσει να μην πληρώσουν πάνω από 0,40 ευρώ το κιλό όταν το μέσο κόστος παραγωγής διαμορφώνεται στο 0,35 ευρώ το κιλό, ενώ στην Ιταλία την ίδια στιγμή τα ακτινίδια πουλιούνται στο χωράφι προς 0,70-0,80 ευρώ το κιλό».

Ο συνεταιρισμός αναφέρει ότι «χαρακτηριστική είναι η φετινή συμπεριφορά τους καθώς έχουν αποφασίσει να μείνουν στο ίδιο ξενοδοχείο και από ό,τι λέγεται έχουν υπογράψει μεταξύ τους επιταγές με μεγάλα ποσά για να διασφαλίσουν την κοινή τους γραμμή και απόφαση για χαμηλές τιμές. Το τραγικό δε είναι ότι όχι μόνο αγοράζουν σε απαράδεκτα χαμηλές τιμές, αλλά ότι σχεδόν όλοι δίνουν μόνο μία προκαταβολή στη συγκομιδή των καρπών και τα υπόλοιπα όποτε θέλουν και σε κάποιες περιπτώσεις ποτέ».

Σημειώνεται, τέλος, από το συνεταιρισμό ότι φέτος η παραγωγή ακτινιδιών στην Ελλάδα και στην Ιταλία, που είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές του δυτικού ημισφαιρίου, είναι μειωμένη κατά 50% και με δεδομένο ότι η έλλειψη στην παγκόσμια αγορά σε σχέση με πέρυσι θα είναι γύρω στου 250.000 τόνους, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί δεν πρέπει να λειτουργήσει η αγορά υπό την πίεση των καρτέλ των εμπόρων.