Το στολισμένο καράβι αντί για δέντρο είναι ένα έθιμο των Χριστουγέννων, που έχει τις ρίζες του στους δεσμούς της Ελλάδας με τη θάλασσα. Αν και τα τελευταία χρόνια, το χριστουγεννιάτικο δέντρο κοσμεί τα περισσότερα ελληνικά σπίτια και τις πλατείες πόλεων και χωριών, σε αρκετά νησιά τα στολισμένα καραβάκια εξακολουθούν να έχουν την τιμητική τους.

Όπως αναφέρει η Wikipedia, το καράβι άρχισε να στολίζεται καθώς οι Έλληνες είχαν ανέκαθεν στενούς δεσμούς με τη θάλασσα και πολλοί ενήλικες και παιδιά εργάζονταν στα πλοία για να φέρουν χρήματα και ψωμί στις οικογένειές τους, ακόμη και τις αργίες. Το καραβάκι συμβόλιζε, όχι μόνο την προσμονή των παιδιών για αντάμωση με τους συγγενείς τους, αλλά και τη δική τους αγάπη για τη θάλασσα. Παράλληλα, μικρά καραβάκια είχαν τον ρόλο και ενός τιμητικού καλωσορίσματος για τους Έλληνες θαλασσοπόρους που επέστρεφαν στα σπίτια και στις οικογένειές τους, καθώς και τάματος για να είναι ασφαλείς στα άγρια κύματα. Συχνά τα παιδιά που πήγαιναν να πουν τα κάλαντα κρατούσαν μια μινιατούρα- στολισμένο καράβι, το οποίο ήταν στολισμένο με χρωματιστά χαρτιά και σχοινιά και γέμιζε από γλυκά και χριστόψωμα από τους γείτονες.

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα στολίστηκε το 1833 από τον βασιλιά Όθωνα, στα ανάκτορα του Ναυπλίου και σταδιακά επικράτησε.