Τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού κρούουν οι επιστήμονες βάζοντας ξανά στο «τραπέζι» το lockdown ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει με κάθε τρόπο να το απορρίπτει. Την ώρα που γιατροί προειδοποιούν για τη δυσμενή κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα οι κυβερνώντες ξεκαθαρίζουν πως οι εμβολιασμένοι δεν είναι δυνατό να έρθουν αντιμέτωποι με περιορισμούς.

Lockdown: Τι λένε οι επιστήμονες

Γώγος: Μέσα στην φαρέτρα μας και το lockdown

«Για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας» υπογράμμισε το πρωί της Δευτέρας (22/11) μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μεγαλύτερης διασποράς του ιού που θα ασκήσει περισσότερες ακόμη πιέσεις στο σύστημα υγείας ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως φυσικά είναι όλα στο τραπέζι.

Ο Χαράλαμπος Γώγος

«Πέρα των υγειονομικών μέτρων το lockdown έχει να κάνει και με άλλες παραμέτρους τις οποίες λαμβάνει υπόψη της η πολιτεία και έχει να κάνει και με τα οικονομικά, κοινωνικά ακόμα και ανθρωπιστικά δεδομένα. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο στοίχισε το lockdown στο θέμα της εκπαίδευσης, πόσο καθυστέρησαν τα παιδιά να πάνε στους χώρους που χρειάζεται για να αλληλεπιδράσουν, οι φοιτητές να μπορέσουν να πάνε στα εργαστήρια. Είναι πολύπλοκο θέμα και δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με μια κουβέντα» υπογράμμισε και συμπλήρωσε «θα μπορούσαν να είναι πιο αυστηρά τα μέτρα στους ανεμβολίαστους για να προστατευτούν τόσο ο ίδιοι όσο και το σύστημα υγείας. Αν χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, θα μπουν στο τραπέζι».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Χαράλαμπος Γώγος «κλειδί, είναι τα δεδομένα μέτρα που υπάρχουν και περιορίζουν την διασπορά στους κατεξοχήν χώρους που γίνεται η μετάδοση, να τηρηθούν και να γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι και η επιτήρηση».

«Όλοι συζητάμε το θέμα των Χριστουγέννων, γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με τις γιορτές, έχει να κάνει και με την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και την διασκέδαση. Αλλά έχουμε να σώσουμε κυρίως ανθρώπινες ζωές και την λειτουργία των νοσοκομείων μας. Η πίεση εκεί είναι που μας οδηγεί στο να ληφθούν κάποια μέτρα. Υπάρχει η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα την οποία θεωρώ απαραίτητη, με οποιοδήποτε τρόπο, γιατρούς, εξοπλισμό, υποδομές, αλλά εν τω μεταξύ πρέπει να σπάσει η διασπορά στην κοινότητα» είπε.

Τζανάκης: Ενδέχεται να πάμε σε lockdown για όλους

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ από σήμερα λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

«Ωθείται ο κόσμος σε πολλά τεστ. Πάρα πολύ καλό μέτρο είναι το γεγονός του ωραρίου, ενδεχομένως να μειωθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ. Η άποψή μου είναι ότι θα αποδώσουν. Έχουν εξαντληθεί όλα τα μέτρα. Αν δεν αποδώσουν η κοινωνία θα πρέπει να πέσει σε ένα είδος lockdown για όλους» είπε στον ΑΝΤ1.

«Ωθείται ο κόσμος σε πολλά τεστ. Πάρα πολύ καλό μέτρο είναι το γεγονός του ωραρίου, ενδεχομένως να μειωθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ. Η άποψή μου είναι ότι θα αποδώσουν. Έχουν εξαντληθεί όλα τα μέτρα» συμπλήρωσε και διαμήνυσε: «Αν δεν αποδώσουν η κοινωνία θα πρέπει να πέσει σε ένα είδος lockdown για όλους».

Lockdown: Τι αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης

Πλεύρης: Δεν θα υπάρξει γενικό lockdown

Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης και τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού ο υπουργός Υγείας την Δευτέρα (22/11), εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν και θα συμβάλλουν στην αναχαίτιση του κύματος της πανδημίας και το ΕΣΥ το οποίο ενισχύεται συνεχώς θα αντέξει, Παράλληλα επανέλαβε ότι γενικό lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει.

«Αυτό δεν γίνεται για οικονομικούς λόγους» διευκρίνισε μιλώντας στον ΑΝΤ αλλά γιατί όπως είπε δεν είναι δυνατόν η πλειοψηφία των πολιτών που επέλεξε να εμβολιαστεί να περιοριστεί επειδή κάποιοι αρνούνται να κάνουν το αυτονόητο.

Βορίδης: Δεν συζητείται μέτρο που επηρεάζει τους εμβολιασμένους

«Προφανώς δεν μπορούμε να απαντήσουμε αν αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα. Θα κριθεί από το αποτέλεσμα των μέτρων πόσο καλά θα πάνε» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης τη Δευτέρα (22/11) διευκρινίζοντας πως «δεν υπάρχει στοχοποίηση, αλλά αγωνία για την υγεία».

Κίνηση στο κέντρο της Αθήνας

Απορρίπτοντας τα σενάρια που κάνουν λόγο για lockdown υπογράμμισε ότι δεν συζητείται μέτρο το οποίο να επηρεάζει τους εμβολιασμένους.

«Υπάρχει ρητορική που ακούω στον δημόσιο λόγο εν μέρει λέει ότι υπάρχει και στοχοποίηση των εμβολιασμένων, δεν υπάρχει στοχοποίηση, αλλά αγωνία για την υγεία τους. Διότι τα στοιχεία είναι συντριπτικά από τους ανθρώπους που μπαίνουν ΜΕΘ και διασωληνώνονται, είναι 80 με 85% ανεμβολίαστοι» σημείωσε.