Ένα εξαιρετικά σπάνιο μανιτάρι που έχει και την ονομασία «μπέικον του βουνού», προφανώς λόγω της ευχάριστης μυρωδιάς του που θυμίζει μπέικον, εντοπίστηκε στο βουνό, σύμφωνα με ανάρτηση που έγινε χθες από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών. Έχει βάρος τεσσάρων κιλών και ονομάζεται Σπάραξη η σγουρή (Sparassis crispa).

«Καιρός για μανιτάρια! Στην εξόρμησή τους στο βουνό ο διευθυντής του Μουσείο κ. Νίκος Πάλλας, μαζί με το φίλο του και γνωστό ηθοποιό κ. Στέφανο Μιχαήλ, βρήκαν ένα μεγάλο μανιτάρι, βάρους τεσσάρων κιλών, που ονομάζεται Σπάραξη η σγουρή (Sparassis crispa). Το συγκεκριμένο μανιτάρι το συναντούμε και με την ονομασία μπέικον του δάσους, προφανώς λόγω της ευχάριστης μυρωδιάς του που θυμίζει μπέικον.

Καιρός για μανιτάρια! Στην εξόρμησή τους στο βουνό ο διευθυντής του Μουσείο κ. Νίκος Πάλλας, μαζί με το φίλο του και…

Posted by Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & Μουσείο Μανιταριών on Monday, October 18, 2021

Είναι φαγώσιμο, νόστιμο και αρωματικό!», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση, η οποία συνοδεύεται από φωτογραφίες.

«Πραγματικά όταν το είδα εξεπλάγην»

Για το σπάνιο εύρημα μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ ο διευθυντής του μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και μουσείου μανιταριών, Νίκος Πάλλας.

«Πραγματικά όταν το είδα εξεπλάγην γιατί φανταστείτε ότι συλλέκτες οι οποίοι πηγαίνουν 30 χρόνια στα βουνά δεν το έχουν βρει. Είναι πολύ σπάνιο και είναι από τα γευστικότερα μανιτάρια», τόνισε.

Στο μεταξύ, στα Μετέωρα βρέθηκε πριν από μερικούς μήνες ο διάσημος σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ για τα γυρίσματα της εκπομπής του και μάλιστα επισκέφτηκε το δάσος για την αναζήτηση τρούφας.

«Ήταν μια πολύ μεγάλη παραγωή και αυτό είναι μεγάλη διαφήμιση όχι μόνο για τα Μετέωρα ή την Καλαμπάκα αλλά και για όλη την Ελλάδα, γιατί ακολούθησαν γυρίσματα σε όλη τη χώρα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Πάλλας.

Ο Γκόρντον Ράμσεϊ πήγε στο δάσος με τους συνεργάτες του μουσείου για αναζήτηση τρούφας και ακολούθησε στη συνέχεια το μαγείρεμα.

Την περιοχή επισκέπτεται αρκετός κόσμος για το κυνήγι της τρούφας, όπως σημείωσε ο κ. Πάλλας, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. «Δεν υπάρχει Σαββατοκύριακο και πολλές καθημερινές που να μην έχουμε κάνει αυτή τη διαδικασία με το τρουφοκυνήγι».