Σε απόγνωση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί στη Θάσο, καθώς οι ζημιές που υπέστη το 2014 -για δεύτερη συνεχή χρονιά- η παραγωγή τους είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην έχουν λάδι προς πώληση, αλλά ν’ αναγκάζονται ακόμη και να αγοράσουν ποσότητες λαδιού για ίδια χρήση.

«Από αγγαρεία πήγαμε να μαζέψουμε όσες ελιές είχαν απομείνει στα δέντρα και η φετινή ποσότητα λαδιού δεν φτάνει ούτε για ιδιωτική χρήση» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής του ελαιουργικού συνεταιρισμού Λιμεναριών Θάσου Βασίλης Κυριότης.

«Το 2013 είχαμε ακαρπία, ενώ το 2014 οι ακραίες καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τον δάκο, οδήγησαν στην καταστροφή του 80%, ίσως και άνω, της παραγωγής στο νησί» εξήγησε.

Στις ακραίες καιρικές συνθήκες αποδίδει τη φετινή, μεγάλη καταστροφή στην ελαιοκαλλιέργεια του νησιού, ο επικεφαλής του ελαιουργικού συνεταιρισμού Πρίνου Σταμάτης Βαής.

«Ο καρπός της ελιάς Οκτώβριο μήνα δεν πέφτει από δάκο» εκτίμησε και σημείωσε ότι εάν ο καιρός ήταν σύμμαχός τους, οι ελαιοπαραγωγοί θα είχαν μαζέψει νωρίς τη σοδειά τους και έτσι θα είχαν σώσει την ελαιοπαραγωγή.

«Ο ΕΛΓΑ, που δεν αποζημιώνει τον δάκο, προσπαθεί να μας πείσει ότι η καταστροφή μας οφείλεται στην αρρώστια αυτή, αλλά εμείς δεν πρόκειται να κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα και ειδικοί επιστήμονες, ανεξάρτητοι με τον οργανισμό, διερευνούν επίσης το τι έφταιξε» υπογράμμισε.

Τόσο ο κ. Κυριότης όσο και ο κ. Βαής επεσήμαναν ότι οι ψεκασμοί που πραγματοποιήθηκαν για δακοκτονία δεν ξεκίνησαν έγκαιρα και δεν ήταν επαρκείς, ενώ συμπλήρωσαν επιπλέον ότι τα πιο ήπιας μορφής φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του δάκου, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά.

Στην περιοχή υπάρχουν συνολικά 43.000 στρέμματα με ελιές και για μεγάλο αριθμό από τους 2.300 παραγωγούς που είναι εγγεγραμμένοι στους ελαιουργικούς συνεταιρισμούς του νησιού, η ελαιοπαραγωγή αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, γεωπόνος Θεόδωρος Μαρκόπουλος, επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σε περιοχές της Θάσου οι πρόσφατες καιρικές συνθήκες, με τους δυνατούς ανέμους, κυρίως, πέτυχαν τον καρπό της ελιάς στο στάδιο της ωρίμανσης και έπεσε».

«Εκτιμώ», πρόσθεσε, «ότι οι καιρικές συνθήκες αποτελούν την κύρια αιτία της ζημιάς που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί της Θάσου και όχι άλλα αίτια». Συμπλήρωσε δε, ότι «τα προγράμματα φυτικής προστασίας, όπως του δάκου, εκτελέστηκαν και φέτος κανονικά, στις προβλεπόμενες ημερομηνίες και χωρίς καθυστερήσεις».

Στο μεταξύ, σε πραγματογνωμοσύνη για τις αιτίες της πτώσης του ελαιοκάρπου στη Θάσο, που υπογράφεται από την καθηγήτρια εντομολογίας Δήμητρα Προφύτου-Αθανασιάδου -μεταξύ άλλων- στα συμπεράματα αναφέρεται: «οι υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου οφείλονται στις συνθήκες που επικράτησαν, η ολοσχερής πτώση του ελαιοκάρπου (απρόσβλητου και προσβεβλημένου) οφείλεται στις εξαιρετικά ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις 24-25 Οκτωβρίου, που σπάνια επικρατούν στην περιοχή, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα από τους μετρολογικούς σταθμούς κλωβούς Πρίνου και Χρυσούπολης».

Μέτρα για την προστασία των παραγωγών ζητά ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Χρήστος Τρέλλης, ο οποίος συμμετέχει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.