Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, σε ομιλία της στην παρουσίαση του λευκώματος του Νίκου Πέτρου «Ελλάδα. Η Χώρα της Ποικιλότητας», επεσήμανε τη συντονισμένη προσπάθεια, που κάνει η χώρα μας για την προστασία της βιοποικιλότητας.

«Στη δύσκολη εποχή μας, η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε δεν αφορά στη δημοσιονομική ανάκαμψη που σίγουρα με τον ένα ή άλλο τρόπο θα πετύχουμε,αφορά στην ολοκληρωτική στροφή μας προς μια πράσινη οικονομία. Μια οικονομία που – μεταξύ πολλών άλλων – αναγνωρίζει και σέβεται τη σημασία της βιοποικιλότητας ως αναντικατάστατου εθνικού κεφαλαίου, που δεν αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο στη ζωή μας, αλλά πηγή κρίσιμων οικολογικών υπηρεσιών και υποδομών. Πρώτιστο, λοιπόν, μέλημά μας είναι η προστασία των οικοσυστημάτων και των ενδιαιτημάτων των ειδών που χάνονται».

«Ο νόμος για τη βιοποικιλότητα που αυτές τις μέρες κατατίθεται στη Βουλή, αλλά και η εθνική στρατηγική για τη βιοποικιλότητα που μόλις υποβλήθηκε σε λεπτομερή σχολιασμό από την εθνική επιτροπή ”Φύση”, αποτελούν κορυφαίας σημασίας εθνική συνεισφορά, όχι μόνο στο έτος 2010, αλλά συνολικά στον βιολογικό πλούτο της χώρας. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια του υπουργείου, είχαμε μάλιστα την τιμή της συνεργασίας με εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες άλλωστε είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία που χρησίμευσε ως μαγιά για το νομοσχέδιο. Το γεγονός επίσης ότι ξανατέθηκε σε λειτουργία η Επιτροπή ”Φύση”, ως ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο για τα ζητήματα διατήρησης της βιοποικιλότητας έχει επίσης καθοριστική σημασία. Μεγάλη επίσης είναι η προσπάθειά μας για προστασία περιαστικών θησαυρών βιοποικιλότητας, όπως ο Υμηττός και η Πάρνηθα» δήλωσε η υπουργός για τον νέο νόμο που κατατίθεται στη Βουλή.

Η Τίνα Μπιρμπίλη κατέληξε παρουσιάζοντας το βιβλίο «είμαστε λοιπόν όλοι απόψε εδώ για να υποδεχτούμε ένα ωραίο καινούριο βιβλίο που τονώνει την οικειότητά μας με την πανέμορφη χλωρίδα και πανίδα, τους πολύτιμους βιοτόπους και τα μοναδικά τοπία της χώρας μας. Ένα βιβλίο που συγκινεί με την αγάπη την οποία ο Νίκος Πέτρου εκπέμπει από τον φακό του για να ντύσει τη σπάνια Ελλάδα που φωτογραφίζει. Η πρόκληση για όλους μας είναι να μην αφήσουμε το βιβλίο αυτό να γίνει οικολογικής ”μνημοσύνης θυμίαμα”, αλλά διατράνωση της κοινής μας θέλησης για συμπόρευση του πολιτισμού και της οικονομίας μας με τις απαιτήσεις διατήρησης της βιοποικιλότητας».