Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τους επόμενους μήνες εξέφρασε ο καθηγητής περιβαλλοντικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κάνοντας λόγο ακόμα και για 6.500 μολύνσεις αν οι ρυθμοί εμβολιασμού είναι χαμηλοί.

«Αν συνεχίσουμε με όχι καλούς ρυθμούς τον εμβολιασμό θα φτάσουμε και τις 5.000 κρούσματα σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο στο τέλος Οκτωβρίου, που σημαίνει 6.500 κάποια στιγμή. Πολύ μεγάλος αριθμός, που δεν έχουμε ζήσει στην Ελλάδα» είπε συγκεκριμένα ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Όταν φτάσεις τις 6.000 κρούσματα κάθε μέρα κάποια μέρα η επιβάρυνση στο ΕΣΥ θα είναι πολύ σημαντική, θα φτάσουμε τις 600 – 700 κλίνες ΜΕΘ. Γιατί να φτάσουμε εκεί;» διερωτήθηκε ο καθηγητής.

«Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τον εμβολιασμό, με εκστρατεία ενημέρωσης και από εμάς τους ειδικούς» σημείωσε. 

«Υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων μέχρι και στην Αράχωβα» 

Αναφορικά με τα σωματίδια από τις φωτιές, ο καθηγητής επιβεβαίωσε ότι ο καπνός από την Εύβοια προκάλεσε υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων ακόμα και σε περιοχές, όπως η Αράχωβα. 

«To νέφος του καπνού με βάση τους ανατολικούς ανέμους έχει μεταφερθεί στη Στερεά Ελλάδα. Χθες υπήρξε η ανακάλυψη ενός μεγάλου τόξου που ξεκινούσε στη Λάρισα και στα Φάρσαλα και περνώντας όλη τη Στερεά, ουσιαστικά έφθανε μέχρι την Κόρινθο. Το ανώτατο όριο συναγερμού είναι 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Το μεσημέρι είχαμε υψηλές συγκεντρώσεις στην Αράχωβα τώρα είναι στον Κορινθιακό στα 30 με 35 μικρογραμμάρια», εξήγησε.

Ο κ. Σαρηγιάννης ζήτησε από τις ευαίσθητες ομάδες, όπως οι έγκυοι, αλλά και ευπαθείς ομάδες να μειώνουν την έκθεσή τους με μέτρα προφύλαξης και απολύμανσης του αέρα στο σπίτι τους άλλα και με ήπιες δραστηριότητες.

«Χρειάζεται μάσκα N99 FFP3 πολύ βασικό όπλο για την προφύλαξη από τα σωματίδια. Μεγάλο ποσοστό της εξωτερικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης περνάει δυστυχώς και στο εσωτερικό των σπιτιών, 50% με 60% περίπου» υπογράμμισε.

Η εφαρμογή του ΑΠΘ για τη συγκέντρωση ρύπων

Ο καθηγητής μίλησε και για την εφαρμογή του ΑΠΘ RQuality, η οποία όπως εξήγησε «μπορεί να δώσει με πολύ καλή ακρίβεια τη συγκέντρωση 6 βασικών ρύπων που απειλούν την ανθρωπινή ζωή όπως το όζον και τα σωματίδια από τις φωτιές. Μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν από το Google Play ή το Apple Store, και με βάση το σημείο που βρίσκεσαι, οπουδήποτε στον κόσμο, σου δίνει τη δόση που παίρνεις από την ένταση δραστηριότητας που κάνει αλλά και δίνει συμβουλές προστασίας της υγείας από τον ΠΟΥ».

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης πρόσθεσε δε ότι η εφαρμογή έχει και δεύτερη διάσταση, που έχει να κάνει με την καταγραφή του αποτυπώματος άνθρακα που εκλύει κάθε πολίτης ανά χρόνο με βάση τις δραστηριότητες που κάνει, με βάση ερωτηματολόγιο. «Είναι εφαρμογή εξατομικευμένη ενώ τα προσωπικά δεδομένα είναι απολύτως προστατευμένα» αποσαφήνισε.