Το μοναδικό ΚΕΠ Υγείας εκτός Αττικής ξεκίνησε από σήμερα τη λειτουργία του στην Οδό Σχολείου 2Α στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Το Κέντρο είναι το τρίτο, (μετά του Αμαρουσίου και της Μεταμόρφωσης) από τα 14 που υλοποιούνται σε όλη τη χώρα από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και η επίσημη έναρξη λειτουργίας του ανακοινώθηκε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επωφελούμενοι από τις υπηρεσίες του ΚΕΠ Υγείας θα είναι όλοι οι δημότες, από οικονομικά αδύναμες και ευάλωτες ομάδες, που είναι καταγεγραμμένοι στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι δημότες, που θα προβαίνουν σε προληπτικές εξετάσεις.

Το ΚΕΠ Υγείας θα λειτουργεί καθημερινά (8:30π.μ. -15:30μ.μ.), με εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό (έναν ιατρό και δυο δημοτικούς υπαλλήλους), που θα ενημερώνουν τους πολίτες σε θέματα που αφορούν την υγεία τους και θα παρέχει πληροφορίες για την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και του ευρύτερου νομού. Στις παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση για την πρόληψη των καρκίνων του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας, του μαστού και του προστάτη, του καρδιαγγειακού κινδύνου, του ανευρύσματος αορτής και του μελάνωματος, ενώ θα οργανώνονται προγράμματα μαζικού ελέγχου υγιών πολιτών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Επίσης, δημιουργείται μέσω ΚΕΠ, η Κάρτα Υγείας Πρόληψης του κάθε πολίτη, προκειμένου να παρακολουθείται ο προσυμπτωματικός του έλεγχος.

«Το Κέντρο είναι μια καινοτομία που αποδεικνύει τη διαφορά φάσης ανάμεσα στη δική μας σκέψη και στην τυποποιημένη αντίληψη του κράτους», είπε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ενώ ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, σημείωσε ότι τα ΚΕΠ αποτελούν τον πιο σημαντικό άξονα της προληπτικής ιατρικής που θεσμοθετημένα αναλαμβάνουν οι δήμοι απέναντι στον πολίτη.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Καϊτεζίδης, μαζί με τον κ. Πατούλη και δημοτικούς συμβούλους, επισκέφτηκαν το ΚΕΠ Υγείας, επιθεώρησαν τους χώρους, και παρέδωσαν τις πρώτες συσκευές άμεσης κλήσης βοήθειας («κουμπιά πανικού), σε ηλικιωμένους δημότες.