Στη μετάλλαξη «Δέλτα» του κορονοϊού αναφέρθηκε μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο καθηγητής και εκπρόσωπος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων σημείωσε ότι πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση και την οποία «πρέπει να την παρακολουθήσουμε στενά».

Όπως ανέφερε, βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, όπου ένα μεγάλο κομμάτι πλέον του πληθυσμού έχει πια εμβολιαστεί, «βλέπουμε τι συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, όπου το ποσοστά είναι πολύ υψηλά και το αποτέλεσμα που έχει η μετάλλαξη “Δέλτα”».

Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε πως τα θετικά στοιχεία είναι πως δεν αυξάνονται οι νοσηλείες ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο ούτε στο Ισραήλ, αλλά «δεν μας επιτρέπουν να έχουμε καθησυχασμό». 

Παράλληλα, ανέφερε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσο βαριά είναι η νόσηση από αυτή την παραλλαγή. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και στο να μολυνθούν και στο να καταλήξουν στο νοσοκομείο», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, επί του θέματος σημείωσε πως το μεγαλύτερο κομμάτι που δεν έχουν εμβολιαστεί στη χώρα μας είναι οι νέοι και γι’ αυτό θα πρέπει να επισπευτεί η διαδικασία που τους αφορά.

Μαγιορκίνης: Ο εμβολιασμός των εφήβων θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα στις άλλες χώρες

Σχετικά με το ενδεχόμενο εμβολιασμού των εφήβων στην Ελλάδα δήλωσε πως «ίσως προχωρήσουμε σε αυτό με βάση τις ηλικιακές ομάδες. Ίσως δούμε πρώτα τις ηλικίες που είναι πιο κοντά στις Πανελλήνιες, ώστε να μην έχουν προβλήματα του χρόνου στην πρόοδό τους. Σε κάθε περίπτωση, θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα που βλέπουμε στις άλλες χώρες και την εξέλιξη της πανδημίας».

Ερωτηθείς αν τα διαθέσιμα εμβόλια μας καλύπτουν έναντι αυτής της μετάλλαξης είπε πως τα στοιχεία για το εμβόλιo της Moderna είναι λίγα γιατί δεν έχει εμβολιαστεί πολύς κόσμος σε παγκόσμιο επίπεδο και πως τα στοιχεία που υπάρχουν είναι για τα πιο διαδεδομένα της Pfizer και της Αstrazeneca ενώ οι διαφορές τους είναι μικρές. «Το εμβόλιο της Astrazeneca είχε πρόβλημα κυρίως με την Νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη που δεν την κάλυπτε καλά όμως στην μετάλλαξη Δέλτα βλέπουμε ότι έχει αρκετά καλή κάλυψη και θεωρώ ότι όσοι το έχουν βάλει». 

Για το Johnson & Johnson σημείωσε πως ακόμα δεν έχουν αρκετά νούμερα, αλλά είναι σε εξέλιξη μελέτη που εξετάζει και το ενδεχόμενο δεύτερης δόσης. 

Τέλος, ερωτηθείς για το νέο πειραματικό εμβόλιο που αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής (28/06) ενημέρωσης, απάντησε πως τα εμβόλια που έχουν πολυδύναμο χαρακτήρα βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και για την γρίπη εδώ και αρκετά χρόνια και είναι αρκετά ελπιδοφόρο για να αντιμετωπίσουμε πολλές νόσους αναπνευστικών συνδρόμων.

«Δεν γνωρίζω πόσο κοντά είμαστε για να έχουμε ένα πολυδύναμο αποτελεσματικό εμβόλιο», είπε ενδεικτικά.