Η φροντίδα του γονέα για το παιδί του δεν σταματά ποτέ και κάθε συμβουλή των ειδικών είναι εδώ προφανώς καλοδεχούμενη.

Πολλά είναι αυτά που πρέπει να κάνει η οικογένεια για τα μικρά της, πόσο μάλλον που οι έρευνες στην ανθρώπινη ανάπτυξη δείχνουν συνεχώς πως οι σπόροι για μια σειρά από χαρακτηριστικά της προσωπικότητας φυτεύονται σε ιδιαιτέρως νεαρή ηλικία.

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έφτιαξε μια λίστα με τη σωστή γονεϊκή μέριμνα για το μεγάλωμα των παιδιών και ένα από τα πιο σπουδαία πράγματα που τονίζει είναι η βοήθεια στα παιδιά να αναπτύξουν αυτοέλεγχο και σωστή διαχείριση των συναισθημάτων τους.

Γιατί, όπως μας λέει, η ικανότητα να νοιάζεσαι για τους άλλους επισκιάζεται κάποιες φορές από τον θυμό, την ντροπή, τη ζήλια ή και άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Το μέλημα του γονέα είναι να διδάξει στο παιδί του ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά, αυτό που αλλάζει απλώς είναι ο τρόπος να τα διαχειρίζεσαι. Και κάποιοι τρόποι είναι καλύτεροι και αποδοτικότεροι από άλλους.

Τα παιδιά χρειάζονται τη βοήθεια των μεγάλων για να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους με παραγωγικό τρόπο.

Τι μπορεί να κάνει ο γονέας

Να αναγνωρίζει τα συναισθήματα του παιδιού και να τα ονοματίζει. Δίνοντας ονόματα στα συναισθήματα, όπως η λύπη, ο θυμός, η ζήλια, τα βοηθά να τα κατανοήσουν και να αναγνωρίσουν γιατί αισθάνονται έτσι.

Τα τρία βήματα του αυτοελέγχου, μας λέει το Χάρβαρντ, είναι από τις σπουδαιότερες γνώσεις που μπορεί να δώσει ο γονέας στο παιδί του. Ο πιο απλός τρόπος για να βοηθήσουμε το παιδί να διαχειριστεί τα αρνητικά του συναισθήματα είναι η πρακτική τριών εύκολων βημάτων.

Να σταματά ό,τι κάνει, να παίρνει μια βαθιά ανάσα από τη μύτη και εκπνοή από το στόμα και να μετρά ως το πέντε. Αυτή την τεχνική τη δοκιμάζουμε όταν το παιδί είναι ήρεμο, ώστε να είναι γνωστά τα βήματα κατά τη στιγμή που θα απαιτηθούν.

Τρίτο και εξίσου σημαντικό, να μάθει ο γονέας στο παιδί πώς να λύνει τις συγκρούσεις του. Σκεφτείτε μια κατάσταση σύγκρουσης με το παιδί που δεν κατέληξε καλά, εξηγεί πάντα το Χάρβαρντ, και δοκιμάστε εναλλακτικά σενάρια για την έκβασή της. Προσπαθήστε να δει ο ένας τη θέση του άλλου και μη σταματάτε τη συζήτηση μέχρι να κατανοήσει ο ένας το πρόβλημα του άλλου.

Μόνο μέσω αμοιβαίας κατανόησης μπορεί να υπάρξει η απαραίτητη συμφωνία, η οποία θα λειτουργήσει ως οδηγός για τις επόμενες συγκρούσεις της καθημερινότητας…