Σε συνθήκες κανονικότητας μπαίνει σταδιακά η ζωή μας, καθώς ανοίγουν ολοένα και περισσότερες εμπορικές δραστηριότητες με υγειονομικούς κανόνες και αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Έτσι από σήμερα επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά με τη μέθοδο του click inside, καθώς και τα κέντρα αισθητικής αποκλειστικά με ραντεβού. Η χρήση του SMS στο 13032 για τα ψώνια σε εμπορικά καταστήματα παραμένει, όπως και ο χρονικός περιορισμός των τριών ωρών. Διατηρείται ακόμη η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ με εξαιρέσεις ενόψει Πάσχα.

Η κυβέρνηση έβαλε φρένο στις μετακινήσεις εκτός νομού και αποφάσισε να γιορτάσουν οι πολίτες «Πάσχα στην πόλη» με πλαφόν στα οικογενειακά τραπέζια και στις θρησκευτικές λειτουργίες και αλλαγή ωραρίου για την Ανάσταση. Παράλληλα, από τη Δευτέρα 26 Απριλίου επεκτείνεται το μέτρων των self test σε όλους τους εργαζόμενους των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, ενώ στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι κληρικοί, ιεροψάλτες και προσωπικό των ναών.

Αυστηροποιούνται οι μετακινήσεις εκτός νομού

Σαρωτικοί θα είναι οι έλεγχοι στις μετακινήσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα τόσο για τους ταξιδιώτες που επικαλούνται λόγους εργασίας, όσο και για θέματα υγείας. Συγκεκριμένα, η μετάβαση προς και από την εργασία θα γίνεται αποκλειστικά με βεβαιώσεις του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ενώ θα επιβάλλονται πρόστιμα στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν θα διαθέτουν τη συγκεκριμένη βεβαίωση.

Επίσης, απαγορεύονται οι μετακινήσεις:

·        για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων

·        για λόγους υγείας απαιτείται βεβαίωση αποκλειστικά από δημόσια υγειονομική αρχή.

·        Σε περίπτωση κηδείας θα απαιτείται ληξιαρχική πράξη θανάτου,

ενώ όσοι μεταβαίνουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, κάτι που θα επιβεβαιώνεται από το Ε1, θα μπορούν να το πράξουν εφάπαξ και δεν θα μπορούν να επιστρέψουν. Σημειώνεται ότι η διάρκεια ισχύος όλων των μετακινήσεων πλην αυτών προς τη μόνιμη κατοικία θα είναι 48 ώρες.

Για τη μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων προβλέπονται τα εξής: ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει αμετάκλητη δικαστική απόφαση, συμβολαιογραφική πράξη λύση του γάμου σε περίπτωση διαζυγίου ή υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα αυτά ανέρχονται στα 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και 500 ευρώ για ψευδή δήλωση, ενώ δεν αποκλείεται το πρόστιμο να είναι αθροιστικό εάν κριθεί ότι πρόκειται για διπλή παράβαση.

Τι αλλάζει στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.

Για όσους έρχονται από το εξωτερικό

Χωρίς επταήμερη καραντίνα θα μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις οι πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Συνθήκης Σένγκεν, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σερβίας και του Ισραήλ υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι εμβολιασμένοι ή θα έχουν αρνητικό PCR τεστ κορονοϊού το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους.

Κυριακή του Πάσχα

Η κυβέρνηση αποφάσισε για την Κυριακή του Πάσχα ένα παρόμοιο πλαφόν με αυτό που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα, τονίζοντας πως υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο δύο ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα. Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στα οικογενειακά τραπέζια.

Η λειτουργία των εκκλησιών

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική  η διενέργεια τεστ.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται:

α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών

β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού

γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).