Με κλειστές εκκλησίες για τους πιστούς, τηρώντας την απαγόρευση που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, θα τελεστούν αύριο ανήμερα των Θεοφανίων οι λειτουργίες στους δήμους Κοζάνης-Σερβίων-Βελβεντού. Την απόφαση έλαβε ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος.

Μάλιστα ήδη έχουν ενημερωθεί σχετικά και οι ιερείς σε ολόκληρη τη Μητρόπολη.

Στη Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης, πάντως, βρίσκονται εν αναμονή κάθε άλλης είδησης ή αποφάσεων από την Αθήνα και την Εκκλησία της Ελλάδας (αλλά και της κυβέρνησης) αναφέρει το kozanimedia.gr.

Σε τοπικό επίπεδο φαίναται να πρυτανεύει (μέχρι αυτή τη στιγμή) η σκέψη πως ουδείς θα ήθελε να διακινδυνεύσει παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας εντός των ιερών ναών, σε μια τόσο σημαντική ημέρα για την ορθοδοξία.

Το σύντομο τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο συναντήθηκε ο πρωθυπουργός στο ενδιάμεσο της ορκωμοσίας των νέων μελών της Κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία.

Τόνισε δε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Μετά το τέλος της ορκωμοσίας της πρώτης ομάδας των υπουργών, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συνομίλησε για λίγο με τον πρωθυπουργό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρείται από πλευράς της κυβέρνησης να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί η χρυσή τομή.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν ότι οι εκκλησίες είναι ανοιχτές για ατομική προσευχή, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιθυμείται η ενεργοποίηση των όποιων κατασταλτικών μέτρων.

Μάλιστα ερωτηθείς σχετικά ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης για το θέμα που ανέκυψε με την εκκλησία για τους ναούς στα Θεοφάνια, εξέφρασε την ελπίδα ότι «όλα θα εξελιχθούν καλά».

Από την πλευρά του, πριν την αποχώρησή του ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε στα μέλη της πρώτης ομάδας του υπουργικού συμβουλίου «συγχαρητήρια, καλή δύναμη και καλή συνεργσία».